Понад 150 тисяч учителів у Румунії вимагали збільшення зарплат

10:00 23.05.2023

У румунських містах у понеділок 22 травня відбувся одночасний страйк понад 150 тисяч учителів та інших працівників шкіл, які вимагали підвищення заробітної плати й конкретних термінів утілення цього рішення.

Про це пише Європейська правда з посиланням на BIRN.

Страйк розпочався після того, як у неділю ввечері після двох раундів переговорів профспілкам учителів і прем'єр-міністру Румунії Ніколае Чуке не вдалося досягти компромісу щодо збільшення зарплат педагогів.

Страйк учителів у Бухаресті. Фото: EPA

Румунський уряд заявив, що запропонував профспілкам фінансові стимули для вчителів-початківців і для викладачів шкіл, розташованих у неблагополучних районах, а також підвищення заробітної плати для непедагогічного персоналу.

Профспілки, однак, визнали ці пропозиції недостатніми. Вони вимагають якнайшвидшого ухвалення нового закону про оплату праці, який планується почати обговорювати лише в середині липня.

Понеділковий страйк став третьою за останні 30 років масштабною акцією протесту освітян у Румунії. Попередній страйк за участі тисяч учителів відбувся в Бухаресті у 2018 році.

Наразі вчитель-початківець у Румунії заробляє близько 2400 леїв (близько 500 євро) на місяць, що нижче середньої заробітної плати. Середня заробітна плата румунського освітянина становить трохи більше 4000 леїв (понад 800 євро), що приблизно на 6% нижче середньої зарплати в країні.
 

Ще на цю тему