Китай оголосив Владивосток «внутрішнім» портом

20:20 18.05.2023

Китай затвердив російський порт Владивосток як транзитний вузол для своїх внутрішніх перевезень.

Як пише китайське видання Caixin із посиланням на дані Головного митного управління країни, з 1 червня 2023 року товари, які відправляються з північно-східних провінцій Китаю Цзилінь і Хейлунцзян на внутрішній ринок, зможуть перевантажуватися на судна у Владивостоку без проходження митних процедур у порту.

Таким чином, з початку червня Китай вважає порт Владивосток своїм транзитним портом «для товарів внутрішньої торгівлі».

У провінціях Цзилінь (Гірін) та Хейлунцзян немає морських портів, тому вони відправляють морські вантажі через порт Далянь у провінції Ляонін на узбережжі Жовтого моря, відстань до якого становить 1 тис. кілометрів. Можливість перевалки вантажів через російські далекосхідні порти дозволить значно скоротити відстань наземного перевезення. Як результат, це допоможе знизити вартість доставки товарів до південно-східного Китаю з двох північно-східних провінцій, які розташовані на 800 км ближче до Владивостока, ніж до провінції Ляонін.

У північно-східних регіонах Китаю розташовані виробничі та складські бази енергоресурсів, сировини та зерна, але труднощі з транспортуванням товарів на південь обмежують їхній економічний розвиток. У зв’язку з цим ще у 2007 році митне управління КНР запустило пілотну програму з перевезення товарів між внутрішніми портами через закордонні порти. У цій програмі уже задіяні російські порти Восточний, Находка, Зарубіно та північнокорейський порт Раджин.

Теми:

Ще на цю тему