РФ постачає Ірану Су-35, тому рашисти мають нові Shahed-136 для ударів по Україні

14:20 18.05.2023

Але іранці кажуть про передачу цих літаків лише за місяць після перельоту, і це виглядає дивно

Впублікації іранського видання Iran Press йдеться про те, що в середині травня 2023 року ВПС Ірану мають отримати першу партію російських винищувачів Су-35. Кількість літаків у цій поставці не розкривається, але цікаво, що іранці при цьому пишуть доволі стримано про сам Су-35.

Вони пишуть про нього зокрема як про "один із найбільш потужних винищувачів 4-го покоління", що може вести одночасно до 30 цілей та уражати до 8 цілей. Іранці також ставлять акцент на тому, що двигуни Су-35 мають міжремонтний ресурс в 4 тисячі льотних годин. І що РФ стала першою після 1988 року країною, яка зголосилась на запит Ірану продати нарешті нові бойові літаки.


Сам факт появи такої новини пояснює, звідки у рашистів взялись нові Shahed-136 для нових ударів по Україні. Схоже, що Москва і Тегеран між собою так і розраховуються за "взаємозаліком" - винищувачі в обмін на "літаки-снаряди". Але водночас, це все рівно лишає питання, чому іранці говорять про отримання Су-35 лише за місяць потому, як могла стартувати ймовірна поставка цих літаків.

Defense Express раніше писав про те, що 18 квітня 2023 року в небі над Тегераном був зафіксований проліт Су-35 без жодних розпізнавальних знаків. Цю подію можна було б сприймати як початок передачі цих літаків, тим більш на тлі інформації, що в березні поточного року РФ та Іран фіналізували угоду по винищувачам.


Але після цього одиничного прольоту над Тегераном Су-35 в небі над Іраном більше "не світились". Втім, у відкритих джерелах є дані про те, що іранці не тільки купили такі літаки, але й збудували під них підземну авіабазу.


Скільки саме літаків типу Су-35 має отримати Іран від росіян – питання також є відкритим. Бо тут можна опиратись і на цифру в 24 винищувачі цього типу, які стали "зайвими" для РФ після провалу з "єгипетським контрактом", тому відповідно ці всі Су-35CЭ цілком можуть бути продані іранцям.

Але ж водночас деякі західні джерела говорять про те, що Москва та Тегеран домовились про поставку аж 60 винищувачів цього типу, і щоб виготовити таку кількість Су-35, російському ВПК потрібно гарувати декілька років.

Теми:

Ще на цю тему