У Грузії загострюється ситуація через дозвіл на польоти компанії «Азімут»

08:20 17.05.2023

Компанію «Азімут», яка отримала від Грузії дозвіл на польоти в цю країну, і для цього терміново прибрала зі свого сайту інформацію про польоти в «країни» під назвою Абхазія та Південна Осетія, зобов'яжуть повернути цю інформацію назад. 

Депутат Держдуми РФ Зураб Макієв направив генеральному прокурору Росії Ігорю Краснову відповідну заяву, пише ZN.UA з посиланням на Ехо Кавказу.

«…Маючи такий прецедент, завтра, у разі комерційної вигоди, вони виключать республіку Крим, Донецьку та Луганську народні республіки, Херсонську та Запорізьку області зі складу Російської Федерації», - йдеться у заяві.

Тим часом, у Грузії загострюється ситуація – каталізатором хвилювань служить відновлення польотів із Росії. Правляча "Грузинська мрія" вважає питання вичерпаним. В опозиції говорять про зраду влади.

Частина опозиції збирається вдатися до заходів радикального характеру. За словами лідера партії «Дроа» Олени Хоштарія, громадяни Грузії мають висловити протест Росії та показати всьому світу, чого вони варті, і для цього, за словами політика, необхідно 19 травня зібратися на площі Республіки та колонами пройти до Тбіліського міжнародного аеропорту, щоб висловити протест приземлення літака «Азимута» в Грузії.

Повідомляється, що згідно з інформацією російських ЗМІ, влада Грузії запевняла, що дасть дозвіл відновити польоти тільки тим авіакомпаніям, які не перебувають під санкціями.

У той же час компанія «Азімут», яка отримала дозвіл на польоти від грузинського уряду, перебуває під санкціями антикорупційного відомства України.

Крім того, "легалізована" російська авіакомпанія літає на окуповані території Грузії та України, позначаючи їх як незалежні держави.

Влада Грузії або посилено приховує свою участь в експансії Росії, що активізувалася, або поставлені в роль статистів, коли укази Путіна на території цієї закавказької держави реалізуються вже навіть без згоди Тбілісі.

«Азімут» нібито отримав дозвіл на виконання рейсів із Москви до Тбілісі з 17 травня. Хоча жодне офіційне грузинське джерело про це не оголошувало, а повідомлення йдуть з російських джерел, причому теж неофіційних.

Більш того, вранці 15 травня російські ЗМІ повідомляли , що Агентство цивільної авіації Грузії лише збирається перевіряти російські авіакомпанії та їх флот на предмет видачі відповідного дозволу. І дозвіл видаватимуться лише у разі відсутності санкцій у авіакомпаній, що подали заявки.

Глава Агентства цивільної авіації Грузії Гіві Давіташвілі повідомив, що йдеться про чартерні польоти. У відомство нібито звернулися п'ять авіакомпаній, які хочуть літати між Росією та Грузією. Серед них – чотири російські авіаперевізники та грузинська авіакомпанія Georgian Airways.

При цьому грузинська авіакомпанія Georgian Airways, яка нібито побажала літати в Росію, не впевнена не тільки в даті, коли такі польоти почнуться, а й навіть у тому, що економічно ця авантюра себе виправдовує.

Водночас США попередили Грузію про санкції у разі поновлення прямого авіасполучення з Росією.

ЄС також закликав Грузію не відновлювати пряме авіасполучення з Росією і попередив про санкції.

Курс Тбілісі на нормалізацію відносин з Москвою проходить на тлі російської окупації 20% грузинської території, повзучої "бордеризації", викрадення грузинських громадян, грубого порушення прав та свобод людини на окупованих територіях та заповнення Грузії російськими громадянами. Кремль отримує поступки без відповідальності за те горе, яке він завдав грузинському народові.

10 травня президент Росії Володимир Путін підписав укази, якими зняв заборону на польоти до Грузії для російських авіакомпаній та скасував візовий режим для грузинів.
 

Ще на цю тему