Суд у Москві арештував кримську татарку Умерову: підозрюють у «шпигунстві» / Фото

21:00 05.05.2023

Російський Лефортівський суд Москви арештував за підозрою в шпигунстві 25-річну кримську татарку Леніє Умерову, яку у 2022 році затримали на кордоні з Грузією при її спробі потрапити в окупований Крим до хворого батька. 

Про це повідомляє представниця "Кримської солідарності" Лутфіє Зудієва з посиланням на інформацію з сайту суду, пише Українська правда.

"За ці 9 років доводилося зіштовхуватися з дуже суперечливими матеріалами кримінальних справ. У деяких − свідомість мутніла з перших сторінок обвинувального висновку. Але підозра 25-річній Леніє Умеровій, яка їхала в Крим до хворого на онкологію батька, − це надзвичайна подія. Щойно Лефортівський суд у Москві заарештував її на 2 місяці", повідомла Зудієва.

Рішення про арешт оголосив суддя Лефортівського суду Москви Сергій Рябцев. 

За словами Зудієвої, саме він в липні 2020 року заарештовував колишнього журналіста "Комерсанта" та "Відомостей" Івана Сафронова.

Леніє Умерова. Фото з сайту Українська правда

Напередодні співробітники ФСБ РФ вивезли кримчанку в невідомому напрямку з ізолятора тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу. 1 травня ФСБ Республіки Північна Осетія-Аланія вилучила її документи.
У грудні минулого року 25-річній Леніє Умеровій необхідно було їхати з Києва до Криму, бо її батько страждає на онкологічне захворювання. Російські силовики затримали її після перетину грузинсько-російського кордону за нібито порушення правил режимної зони.
 

Ще на цю тему