Туреччина в очікуванні змін. Чому за Киличдароглу готові проголосувати 45% виборців і як саме він збирається перемогти Ердогана

19:00 04.05.2023

У разі перемоги на виборах 14 травня турецька опозиція на чолі з Кемалем Киличдароглу обіцяє боротися із державними монополіями та підтримувати малий і середній бізнес.

14 травня громадяни Туреччини попрямують на виборчі дільниці, аби віддати свої голоси за одного з кандидатів на президентський пост. Головними конкурентами наразі є діючий лідер із 20-річним стажем управління державою Реджеп Ердоган та кандидат від обʼєднаної опозиції Кемаль Киличдароглу. За даними опитувань, в першому турі обидва мають шанси отримати приблизно по 45% голосів.


Вибори в Туреччині відбудуться на фоні складної економічної ситуації. Останні кілька рівень життя населення погіршувався через зростання цін на продукти, ліки та інші товари першої необхідності. Нині 85-мільйонна країна має один із найвищих у світі рівень інфляції. Згідно офіційних даних, він перевищує 51%, а за оцінками незалежних експертів сягає 112%.

Якщо Ердоган програє. Що зміниться для України, якщо президентом Туреччини стане Киличдароглу
«Маємо справжню економічну кризу, і в Туреччині всі знають, що ця криза є результатом політичних та економічних рішень Ердогана», — коментує NV Байрам Балсі, директор Французького інституту анатолійських досліджень у Стамбулі, науковий співробітник центру міжнародних досліджень в паризькому університеті Sciences Po.

Додатковий тиск на економіку справляють наслідки руйнівного землетрусу, що в лютому 2023 року забрав життя десятків тисяч людей і понад мільйон залишив без житла. Збитки від стихійного лиха перевищують $103 млрд — еквівалент 9% обсягу турецької економіки, прогнозованого на цей рік.

Саме економіка, а також корупція та мігранти — питання, що найбільше турбують громадян Туреччини напередодні виборів.

Головний суперник Ердогана — 74-річний Киличдароглу, висуванець від коаліції із шести опозиційних партій під назвою Народний альянс, використовує недоліки економічної політики суперника на свою користь, зазначає Балсі. Він планує повернути парламентську демократію та переформатувати економіку — зокрема, через боротьбу із державними монополіями в різних її сегментах.

Постачання газу з трьох свердловин розпочнеться цього тижня, ще сім планується ввести в експлуатацію у вересні (Фото:Укргазвидобування)
Чорний день для Газпрому. Туреччина починає сама видобувати газ у морі — запаси перевищують 500 млрд кубометрів і до кінця не розвідані
«Меседж опозиції такий: основна корупція сконцентрувалася навколо Ердогана та його близького оточення, — коментує Ілія Куса, аналітик Українського інституту майбутнього. — І аби зменшити корупцію, потрібно демонтувати супер-президентську систему [засновану Ердоганом] й віддати все інституціям на рівні міністерств».

Киличдароглу, вірогідно, робитиме акцент на підтримку малого й середнього бізнеса — на противагу великим бізнесам, які сформувалися навколо Ердогана та його правлячої партії, припускає експерт. Він також пропонує обмежити продаж нерухомості іноземцям та зробити більш виваженою регіональну політику, аби усунути дисбаланс у розвитку між різними регіонами, а також між провінцією та великими містами.

Такі пропозиції Народного альянсу користуються популярністю серед населення, проте як реалізувати їх на практиці та скільки часу це займе, опозиціонери не кажуть, зауважує Куса.

Теми:

Ще на цю тему