Чому рейтинги Ердогана знизилися напередодні виборів: думка експерта

11:40 14.04.2023

Напередодні виборів у Реджепа Таїпа Ердогана, який балотується в президенти Туреччини, знизилися рейтинги. Це пов'язують із руйнівним землетрусом, який стався в країні цього року.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав політолог-міжнародник, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі.


Однак експерт зазначає, що до президентських виборів у Туреччині ще місяць, і ситуація може і буде змінюватися.

"Якщо говорити про березень і підвищення рейтингу Кемаля Киличдароглу, то тут декілька чинників. Головне - те, що ключові опозиційні партії змогли об'єднатися і висунути спільного кандидата. І він об'єднав електорат, який незадоволений Ердоганом і втомився від нього", - пояснює Ялі.

Він зауважив, що це насамперед стосується мешканців великих міст, де рейтинг чинного президента зменшується.

"Проте я б казав не про підвищення рейтингів опонента, а про зниження рейтингів самого Ердогана. Звичайно, це пов'язано з землетрусом у лютому, трагічними наслідками - це безпосередньо відбилося на його рейтингах, тому що велика забудова тих міст, які найбільше постраждали, відбулася за часів його прем'єрства і президентства. Ще є незадоволення корупцією, вдачею дозволів та будівельною амністією. Тоді це було ключовою темою, але зараз ця хвиля стихає, відбуваються інші події", - вважає експерт.

Додамо, що згідно з деякими опитуваннями, у березні рейтинги головного суперника Ердогана - Кемаля Киличдароглу перевищували 53%, а відрив від Ердогана сягав 10 процентних пунктів. На середину квітня ситуація вирівнялася, позиції Киличдароглу відкотилися до 43-45%, але більшість соціологічних служб все ще прогнозують його перемогу, якщо не в першому, то в другому турі.

Теми:

Ще на цю тему