НАТО попереджає про можливі диверсії Росії на об’єктах підводної інфраструктури

21:00 03.05.2023

У НАТО заявляють, про підвищений ризик диверсій на підводних кабелях, що може виглядати «покаранням західних країн» за підтримку України.

Про це, як пише ZN.UA, передає Reuters із посиланням на слова помічника генсека НАТО з питань розвідки та безпеки Девіда Кеттлера. 

«Існує підвищене занепокоєння, що Росія може націлитися на підводні кабелі та іншу критично важливу інфраструктуру, намагаючись втрутитися у життя Заходу, щоб отримати важелі впливу на ті країни, які підтримують безпеку України», – сказав Кеттлер журналістам.

За його словами, росіяни зараз «більш активні у цій сфері», ніж розвідка НАТО фіксувала протягом багатьох років, вони «більш активно патрулюють всю Атлантику, ніж в останні роки».

Раніше про можливу «масштабну диверсію» російського флоту у водах країн Північної Європи попереджали журналісти-розслідувачі данського DR. Вони зауважили, що російські військові та цивільні кораблі проводять розвідувальну роботу у Північному та Балтійському морях – збирають дані про морські вітряні електростанції, газопроводи, силові та інтернет-кабелі у водах навколо Данії, Норвегії, Фінляндії та Швеції.

Нещодавно Норвезька поліційна служба безпеки повідомила про випадки, коли російські шпигуни, що працювали у країні під дипломатичним прикриттям, намагалися купити у норвезьких компаній мінісубмарини та інше обладнання для підводних робіт.

У квітні Міністерство оборони Данії заявило, що у районі вибуху «північних потоків» у Балтійському морі перебував російський спецкатер СС-750, на борту якого знаходиться мінісубмарина.
 

Ще на цю тему