Експорт російської нафти майже рекордний із початку війни – Bloomberg

13:20 03.05.2023

Поточні, в основному в Азію, нафтові потоки з Росії не підтверджують інформації про те, що Росія скоротила нафтовидобуток. 

Наразі експорт майже досяг рекорду з початку повномасштабної війни Росії проти України. Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на дані про танкерні перевезення, пише ZN.UA.

За тиждень по 28 квітня нафтовий експорт становив 4,1 млн барелів на добу. Це другий випадок після вторгнення в Україну, коли він перевищив позначку 4 млн барелів на добу. Перший раз (трохи більше ніж 4,1 млн) таке трапилося в останній тиждень березня.

У середньому за останні чотири тижні добовий експорт становив 3,5 млн барелів. Це максимальний рівень за останні 14 місяців.

Фактично цього року не змінилися і обсяги перероблювання. У перші 19 днів квітня вони навіть перевищували показник всього квітня 2022 року на 720 тисяч барелів на добу.

Минулого тижня глава Мінфіну Антон Сілуанов попередив, що дефіцит федерального бюджету Росії у 2023 році може перевищити прогноз через падіння доходів від нафти та газу. Але річ у тому, що хоч Росії і вдалося, незважаючи на санкції, утримати обсяги експорту і сирої нафти, і нафтопродуктів. Але при цьому сировинні доходи бюджету все одно впали майже вдвічі через ціни, які впали внаслідок санкцій.
 

Ще на цю тему