Запроваджене Туреччиною мито на імпорт зерна мало вплине на український експорт — Мінагропрод

15:00 27.04.2023

Переважна більшість української агропродукції до Туреччини експортуватиметься за нульовою митною ставкою, адже цей товар транспортується для продажу в треті країни до чи після переробки, і за нього мито не сплачується.

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства, пише видання Порти України.

Як пояснили в Мінагропроді, у Туреччині діють два митні режими на імпорт. Один діє для продукції, яка використовується для внутрішнього споживання. Якраз для такої продукції уряд Туреччини раніше запровадив, а тепер скасував тимчасову нульову ставку мита.

Наразі термін дії цього пільгового режиму закінчився. І митна ставка 130% повертається”, — зазначили в міністерстві.

Інший митний режим діє для продукції, яка йде на продаж у треті країни до чи після переробки. Для цього режиму мито не сплачується.

Україна постачає продукцію до Туреччини переважно за другим митним режимом. Якщо говорити у відсотках, то зерна за першим режимом, на який повертається мито, до Туреччини йде близько 5% від усього експорту до цієї країни”, — наголосили в Мінагропроді.

З 1 травня 2023 року Туреччина планує для всіх країн-експортерів відновити мито на імпорт ключових зернових культур. Воно становитиме 130% і поширюється виключно на пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито, овес та сорго.

Україна є одним із найбільших постачальників зернових до Туреччини. За даними Держмитслужби, у першому кварталі 2023 року до цієї країни відправлено пшениці на $168,8 млн, або 17,7% від усього її експорту, ячменю — на $52,7 млн, або 42,1% всього експорту цієї культури.
 

Ще на цю тему