У Європарламенті закликали почати переговори про вступ Молдови до ЄС цього року

20:40 19.04.2023

Європарламент схвалив резолюцію, у якій підтверджує підтримку європейського майбутнього Молдови та закликає почати переговори про її членство вже цього року, якщо усі умови Єврокомісії будуть виконані.

Про це повідомила пресслужба Європарламенту, пише Європейська правда.

Текст схвалили 19 квітня 555 голосами "за", тоді як ще 49 проголосували проти і 26 – утрималися. 

У резолюції зазначають, що Молдова продовжує переживати численні труднощі – через спроби шантажу та дестабілізації з боку Кремля й економічні наслідки війни в Україні, та позитивно відзначають реакцію молдовської влади на ці виклики. 

Євродепутати підтверджують підтримку європейської перспективи Молдови та визнають її прогрес у необхідних реформах. "Вони закликають розпочати переговори про вступ наприкінці 2023 року, якщо Молдова виконає визначені Єврокомісією 9 кроків", – зазначають у комюніке.

Кишинів закликають продовжувати реформи у сфері демократії і верховенства права, рухатися до повного виконання Угоди про асоціацію з ЄС і угоди про зону вільної торгівлі, посилювати боротьбу з організованою злочинністю, підвищувати свою енергетичну безпеку.  

Окрім того, європарламентарі закликають покарати санкціями осіб, причетних до спроб дестабілізувати ситуацію у Молдові – згадуючи, зокрема, олігархів Ілана Шора та Влада Плахотнюка і пов’язані з ними організації і компанії, а також закликають посприяти їхній екстрадиції до Молдови.

Крім того, депутати закликають ЄС розширити санкційний режим та уможливити санкції за корупцію, яка підриває інституції, демократичний лад і стабільність країни. 

Парламентарі засуджують енергетичний шантаж РФ щодо Молдови та закликають ЄС допомагати країні збільшувати енергетичну незалежність.
 

Ще на цю тему