Росія зобов'яже іноземні компанії, що залишилися в країні, сплачувати добровільний внесок на війну

10:00 19.04.2023

Представництва іноземних компаній, що залишилися після початку війни в Україні працювати в Росії, отримали для ознайомлення проект закону, згідно з яким їх планують зобов'язати сплачувати податок до російського бюджету, який, по суті, є військовим збором. 

Цей законопроект розіслало російське міністерство фінансів з метою отримання коментарів, повідомляє The Moscow Times з посиланням на два джерела в іноземних компаніях - великих платниках податків, пише ZN.UA.

Проект закону має назву «Про податок на надприбуток минулих років». Разом з ним планується ухвалити поправки до податкового кодексу РФ.

Зміст законопроекту полягає в намірі зобов'язати виплачувати «добровільний» внесок до бюджету не лише російські, а й іноземні організації, які мають постійне представництво в Росії.

Разовий збір із бізнесу влада оформить як «податок надзвичайного характеру».

Від сплати податку планують звільнити лише компанії, які видобувають нафту, газ та вугілля, а також нафтопереробні заводи, виробників зрідженого природного газу та компанії з реєстру малого та середнього бізнесу. Всі інші компанії з чистим прибутком до оподаткування понад 1 млрд руб. мають перерахувати разовий збір до бюджету.

Нагадаємо, лише 9% із майже півтори тисячі західних компаній, що працювали в Росії, вивели з цієї країни бізнес після повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

Загалом, станом на 24 лютого 2022 року, у Росії працювало 2405 фірм, власниками яких є 1404 компаній із країн ЄС та G7.

За рік російської повномасштабної війни в Україні найбільше з Росії вийшло американських компаній. На кінець 2022 року Росію залишили близько 18% американських дочірніх компаній, 15% японських фірм і лише 8,3% компаній Євросоюзу.
 

Ще на цю тему