У Владикавказі 4 місяці утримують кримську татарку за відмову від громадянства росії - Лубінець

09:20 14.04.2023

росія вже чотири місяці незаконно утримує кримську татарку Леніє Умерову, яка відмовилася від громадянства рф під час примусової паспортизації в тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

“росія, порушуючи норми міжнародного права, утримує в заручниках кримську татарку Леніє Умерову. 4 грудня минулого року російські силовики затримали 25-річну Леніє після перетину грузинсько-російського кордону, коли вона намагалася повернутися до тимчасово окупованого Криму для догляду за онкохворим батьком. Її звинуватили в нібито “порушенні правил режимної зони”, - підкреслив Лубінець.

Умерову того ж дня помістили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Владикавказі. Пізніше російський суд визнав її винною у “порушенні режиму державного кордону” (ч.1 ст. 18 Кодексу російської федерації про адміністративні правопорушення) та оштрафував на дві тисячі рублів. Відтоді адмінарешт щоразу продовжують.


Умерова нині перебуває в ізоляторі тимчасового тримання у Владикавказі. Їй систематично закидають надумані обвинувачення в непокорі російським правоохоронцям, зазначив омбудсмен.

“Причина насправді ж інша - дівчина відмовилася від російського громадянства під час примусової паспортизації в тимчасово окупованому Криму”, - пояснив Лубінець.

Він підкреслив, що від початку повномасштабного вторгнення росія безпрецедентно посилила репресії кримських татар, кидаючи їх за ґрати за сфабрикованими справами. росіяни намагаються придушити спротив на території українського півострова.

Як заявив уповноважений, міжнародна спільнота має застосувати всі можливі інструменти для посилення тиску на росію, аби якнайшвидше звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадян України.

Ще на цю тему