У Фінляндії різко зменшилась кількість росіян-покупців нерухомості

20:40 10.04.2023

У 2023 році обсяг угод з нерухомістю, які укладають у Фінляндії, впав наполовину порівняно з минулим роком. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомив фінський телерадіомовник Yle.

У Фінляндії усім покупцям із країн, що не входять до ЄС або Європейської економічної зони, для купівлі нерухомості у Фінляндії потрібен дозвіл, виданий Міністерством оборони. 

Фінляндія може посилити обмеження на угоди купівлі росіянами нерухомості
У січні-березні кількість дозволів на купівлю нерухомості, виданих росіянам, скоротилася вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року, і знизилася з 66 до 30.

Між тим кількість отриманих американцями ліцензій збільшилася у цей період майже вчетверо - з 5 до 19.

Експерт Міноборони Анне Яаккола назвала основні чинники зниження обсягів угод за участю росіян. По-перше, торгівля житлом у Фінляндії загалом сповільнилася. По-друге, восени минулого року набули чинності обмеження на в'їзд.

"Це явно вплинуло на кількість угод з нерухомістю, що здійснюються російськими резидентами у Фінляндії, а санкції також ускладнили грошові перекази (з Росії до Фінляндії. - Ред.). Все це разом сприяло зменшенню купівлі-продажу нерухомості", - прокоментувала Яаккола.

В Естонії можуть конфіскувати нерухомість росіян, які не можуть оплатити управління нею
Унаслідок нових обмежень наявність нерухомості сама по собі вже не дає змоги власнику в'їхати до Фінляндії.

У минулому росіяни використовували володіння нерухомістю як "вхідний квиток" до Фінляндії. Цю лазівку закрили восени минулого року.

Згідно з принциповим рішенням уряду, в'їхати у країну можна тільки одній особі, зареєстрованій як власник нерухомості, і тільки для виконання необхідних робіт з догляду за будинком.

Ще на цю тему