Прем’єр Фінляндії: Російська нерухомість у країні становить загрозу безпеці

15:00 11.06.2024

Фінляндія готує кроки для усунення потенційних ризиків для безпеки, пов'язаних з російською нерухомістю поблизу об'єктів критичної інфраструктури.

Про це прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо сказав в інтерв'ю Bloomberg, передає Укрінформ.

Як зазначає видання, Фінляндія роками дозволяла росіянам скуповувати землю і нерухомість без перевірки на безпеку, але після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році у країні зрозуміли, що такі активи можуть бути використані проти неї. Відтоді Фінляндія провела повне картування власності росіян, зазначив Орпо.


"Ми розглядаємо як потенційну загрозу безпеці те, що у нас є російські та інші іноземні власники нерухомості, власники землі поблизу об'єктів критичної інфраструктури. Здоровий глузд підказує, що якщо ми бачимо реальну загрозу національній безпеці, то повинні діяти», - сказав він.

Фінляндія зараз розробляє проєкт повної заборони на купівлю нерухомості. Згідно з попереднім текстом, вона стосуватиметься громадян держав, чия батьківщина «порушила територіальну цілісність, суверенітет і незалежність іншої держави і може загрожувати безпеці Фінляндії».

Жодних рішень щодо таких заходів ще не ухвалено і поки що зарано говорити про те, «чи можемо ми заднім числом посилити їх, чи можемо експропріювати власність», - сказав Орпо, додавши, що це дуже складне юридичне питання, «і саме тому ми повинні ретельно проаналізувати, як діяти далі».

Фінські ЗМІ багато років повідомляли про підозрілі об'єкти, включаючи добре укріплені місця з вертолітними майданчиками, майже порожні збиткові готелі, які підтримуються на плаву власниками, пов'язаними з Росією, а також об'єкти, розташовані поблизу ключових залізничних розв'язок і комунікаційних ліній зв'язку. Ризик полягає в тому, що такі об'єкти «можуть бути використані для завдання шкоди або, можливо, як плацдарм у зв'язку з якоюсь більш масштабною операцією», - сказав Орпо.

«Росія призвела до того, що Фінляндія і Швеція вступили в НАТО, Європейський Союз повністю об'єднався в підтримці України, виступаючи проти Росії, і тепер Європа нарешті прокинулася і почала нарощувати власну обороноздатність», - сказав Орпо.


Вперше Фінляндія заблокувала купівлю нерухомості наприкінці 2022 року, коли Міністерство оборони наклало вето на продаж колишнього будинку для літніх людей на заході країни поблизу військового об'єкта. З того часу воно ухвалило ще кілька подібних рішень.

Ще на цю тему