Грузія вимагає від США переглянути рішення про санкції щодо суддів

19:00 06.04.2023

Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі написав листа до державного секретаря США Ентоні Блінкена, в якому закликав переглянути рішення про санкції щодо грузинських суддів через причетність до корупції.

Як повідомляє "Європейська правда", текст листа в четвер оприлюднило грузинське МЗС.

За словами Дарчилашвілі, якщо Вашингтон не перегляне рішення про санкції щодо грузинських суддів, то офіційне Тбілісі та грузинський народ сприймуть це "як тиск на незалежний суд суверенної держави і грубе втручання в її діяльність".

Очільник МЗС Грузії назвав санкції "абсолютно незрозумілими і неприйнятними" та заявив, що рішення "було оприлюднене без пред'явлення будь-яких доказів".

Окремо він висловився про "важку спадщину", яку отримала "Грузинська мрія" після приходу до влади у 2012 році, тоді як "у період колишньої влади головні творці й архітектори судової кримінальної системи – Міхеїл Саакашвілі та Зураб Адеішвілі – не зазнавали санкцій від жодної країни, і більше того, на жаль, користувалися конкретними гарантіями недоторканності або користуються досі".

"Уряд неодноразово звертався до критиків нинішньої судової системи Грузії з проханням представити конкретні судові справи, які, на їхню думку, були вирішені несправедливо. Однак критики досі не представили жодного такого випадку", – стверджується в листі.

Дарчилашвілі також пише, що "грузинський суд сприймається населенням і міжнародними дослідженнями як один із найбільш передових", посилаючись на результати опитування агенції Ipsos, згідно з яким 55% населення вважають суд справедливим.

Теми:

Ще на цю тему