Молдова отримала від ЄС 10 млн євро підтримки, згодом отримає ще 40 млн євро 

19:00 05.04.2023

У середу 5 квітня Молдова отримала від Євросоюзу грант у розмірі 10 млн євро, а наступного місяця в країну надійде ще один платіж від ЄС у розмірі 40 млн євро у вигляді кредитів.

Про це повідомила 5 квітня пресслужба Європейської комісії, пише "Європейська правда".

У середу Європейська комісія оголосила про виплату 50 млн євро фінансової підтримки Молдові в рамках поточної операції макрофінансової допомоги на загальну суму 150 млн євро.

Згідно з повідомленням, сьогодні Молдова отримала грант у розмірі 10 млн євро, а на початку травня Єврокомісія виконає наступний платіж у 40 млн євро у вигляді кредитів. 

"Це важлива підтримка з боку ЄС для однієї з країн, яка найбільше постраждала від агресивної війни Росії проти України", - пояснили у Європейській комісії.

Підтримка ЄС допоможе Молдові задовольнити нагальні потреби у фінансуванні та підтримати загальну макроекономічну стабільність, а також уможливить проведення широкомасштабних реформ.

Рішення про виплату Єврокомісія ухвалила після того, як дійшла висновку, що Молдова виконала політичні умови, узгоджені з Брюсселем, для виділення цього траншу.

Зокрема, Молдова зміцнила управління державним сектором, вживши заходів для поліпшення управління державними інвестиційними проєктами. 

Уряд Молдови досягнув прогресу в управлінні фінансовим сектором, прийнявши нову стратегію управління державними фінансами.

Молдовська влада також досягла прогресу у зміцненні верховенства права, заповнивши керівні посади в кількох антикорупційних установах. Парламент також ухвалив нову програму з повернення активів, отриманих злочинним шляхом.
 

Ще на цю тему