У Парижі на тлі наближення зими пройде третя зустріч Платформи підтримки Молдови

14:40 21.11.2022

Близько 45 країн і інститутів зустрічаються в Парижі в понеділок, щоб пообіцяти мільйони євро допомоги Молдові, оскільки зростають побоювання, що вона може бути ще більше дестабілізована війною в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Молдова відчула на собі наслідки зростання цін на продовольство та енергоносії і прийняла тисячі біженців – більше, ніж будь-яка інша країна, якщо рахувати показник на душу населення.

Значною мірою залежна від поставок енергоносіїв з Росії, Молдова стикається з більшими труднощами з настанням зими. Москва скорочує постачання природного газу приблизно на 40%, що шкодить здатності Молдови забезпечувати достатню кількість електроенергії для свого населення.

"Молдова зазнає прямого впливу, тому що вона залежить від російських енергоносіїв і є країною, частина території якої контролюється російськими солдатами, тому вона особливо вразлива", - сказав французький дипломат.

На конференціях донорів у Берліні та Бухаресті раніше цього року було оголошено про надання Молдові допомоги на загальну суму близько 1,3 мільярда євро.

Допомога буде спрямована на підтримку бюджету Молдови, постачання електроенергії, а також на покриття витрат, пов'язаних з розміщенням тисяч українських біженців.

Теми:

Ще на цю тему