ЄС не буде знижувати «цінову стелю» на роснафту

11:00 02.04.2023

Єврокомісія заявила, що ліміт ціни на роснафту в 60 доларів за барель «виявився ефективним» проти військової машини кремля. 

Тому найближчим часом знижувати стелю цін не планують, пише usm.media.

Єврокомісія повідомила дипломатам із 27 країн-членів ЄС, що наразі більшість країн G7 не мають наміру знизити «стелю цін» на роснафту. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявило, що механізм нібито досяг своїх цілей щодо скорочення доходів москви, пише Bloomberg.

В результаті санкцій, середньозважена експортна ціна роснафти склала 52,48 долара за барель без урахування витрат на доставку та страхування. За даними МЕА, сира нафта Urals торгувалася за 45,27 долара США. Натомість ціни на сорти ESPO, Sakhalin і Sokol перевищували встановлений ліміт.

Раніше Польща, Литва та Естонія наполягали знизити «стелю цін» до 51,45 долара за барель. Країни G7 погодилися переглянути ціновий ліміт у березні. Законодавство ЄС передбачає, що обмеження утримуватиме максимальну ціну на роснафту на 5% нижче середніх ринкових ставок.

Згідно з обмеженням, перевізник російської сирої нафти може отримати страхування від західної компанії, тільки якщо покупці заплатили менш, як 60 доларів за барель. При цьому, щонайменше половину російських танкерів досі страхують західні фірми.
 

Ще на цю тему