Найбільший світовий постачальник сільгосппродукції планує припинити експорт зерна з Росії

09:20 30.03.2023

Один із найбільших світових постачальників сільгосппродукції — американська Cargill — планує припинити експорт російського зерна. 

Про свої плани компанія повідомила в листі заступнику голови Мінсільгоспу Росії Оксану Лут, повідомляє видання Порти України.

Зазначається, що російське дочірнє підприємство американської корпорації припинить експорт зерна із Росії у 2023-2024 маркетинговому році (МР, липень 2023 — червень 2024).

У листі компанія повідомляє, що в наступному сільськогосподарському сезоні ТОВ «Каргілл» не планує здійснювати експорт зерна з Росії «згідно з обговоренням питань зернового експорту, яке відбулося раніше, і рекомендаціями Міністерства сільського господарства США». Водночас компанія пообіцяла, що заплановані на 2022-2023 МР відвантаження буде виконано «в повному обсязі відповідно до наявної квоти»”, — пише видання.

Російська «дочка» Cargill також повідомила, що починає переглядати портфель пов’язаних із експортом зерна активів, який їй належить. Водночас повідомляється, що зміни щодо «будь-яких інших видів діяльності та активів Cargill в Росії» не плануються і не розглядаються.

У прес-службі російського Мінсільгоспу підтвердили, що отримали повідомлення від Сargill.

Cargill (штаб-квартира — Міннетонка, Міннесота) — одна з найбільших глобальних агропромислових і торговельних компаній. Займається виробництвом і продажем зерна, олії, цукру, какао, м’яса, біопалива. Оперує у 70 країнах, веде торгівлю у 125 країнах світу. У бізнесах компанії працюють 155 тис. працівників.

У Росії Cargill працює з 1991 року і веде бізнес у чотирьох основних напрямках: сільське господарство (закуповує, переробляє і перевозить зерно, олійні та інші товари для виробників харчових продуктів і кормів для тварин), харчові продукти (постачає виробникам їжі та напоїв, ресторанним і торговельним мережам продукти з м’яса та птиці й інгредієнти), промисловість (працює з промисловими споживачами енергії, солі, крохмалепродуктів і продукції зі сталі), а також надає фінансові послуги клієнтам із цих галузей.

В Україні компанія веде бізнес з 1993 року. Займається виробництвом та торгівлею зерновими та олійними, переробкою насіння соняшника та сої, випускає та продає корми для тварин. Володіє олійноекстракційним заводом у Каховці (Херсонська область), комбікормовим заводом у Львівській області, елеваторами у Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Є інвестором зернового терміналу Neptune у морському порту «Південний» річною потужністю 5 млн тонн.

У березні 2022 року, після початку масштабного російського військового вторгнення до України, глобальні торговці сільськогосподарськими товарами Cargill та ADM, Viterra та LDC заявили, що скорочують бізнес-діяльність в Росії, але продовжуватимуть працювати з «необхідними» продуктами харчування.
 

Ще на цю тему