НАТО посилить підтримку Молдови з повагою до її нейтралітету - заступник генсека

17:00 29.03.2023

У НАТО обіцяють посилювати підтримку Молдови, продовжуючи дотримуватися її нейтралітету. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив заступник генерального секретаря альянсу Мірча Джоане, його цитує видання Newsmaker.

"Молдова не є державою, яка хоче вступити до НАТО, як, наприклад, Україна чи Грузія, тому що у них Конституція передбачає нейтралітет, і ми це поважаємо", - сказав Джоане в ефірі румунського телеканалу TVR Info.

НАТО розпочинає програму підвищення кваліфікації для держслужбовців Молдови
Однак, додав він, НАТО зміцнить підтримку Молдови зважаючи на її позицію нейтральності.

"Як казала і президентка Мая Санду, бути нейтральним - не означає бути слабким з військової точки зору. Тому під егідою стійкості ми посилимо нашу підтримку Україні та Молдові, яка настільки близька Румунії і всім нам", - сказав Джоане.

Водночас він підкреслив, що наразі не бачить загроз військовій безпеці Молдови з боку Росії.

"У них недостатньо ресурсів, щоб дійти до Одеси, Придністров'я. Але це не означає, що Росія не використовує проти Молдови арсенал гібридної війни", - сказав заступник генсекретаря НАТО.

Молдова не є членом НАТО, але співпрацює з Альянсом. У грудні представник Молдови вперше взяв участь у міністерській зустрічі НАТО в Бухаресті.

У січні президентка Мая Санду заявила, що в уряді на тлі повномасштабної війни в Україні обговорюють можливість відійти від нейтрального статусу та вступити до "більшого альянсу".

Наразі більшість громадян Молдови висловилися б проти вступу республіки до НАТО на референдумі.

Детальніше на тему можливої відмови Молдови від нейтрального статусу читайте у статті Кінець нейтралітету Молдови: що стоїть за словами Санду про вступ до НАТО.

Ще на цю тему