Саудівська Аравія імпортує рекордні обсяги російського дизпалива / Інфографіка

16:00 24.03.2023

Саудівська Аравія у першій декаді березня 2023 року імпортувала майже 2,5 млн барелів російського дизельного палива, що є максимальним обсягом за останні шість років. 

Відповідні дані аналітичної компанії Kpler наводить Bloomberg, пише видання Порти України.

Саудівська Аравія, найбільший глобальний експортер сирої нафти, імпортує рекордні обсяги російського дизпалива попри те, що має значні запаси власного як великий експортер нафтопродуктів, зауважує агентство.

Імпорт російського дизпалива Саудівською Аравією. Інфографіка: bloomberg.com

При цьому країна продовжує постачати величезні обсяги дизпалива до Європи, що на папері виглядає як потенційно прибутковий крок.

Це прибуткова торгівля”, — сказав керівник відділу нафтопереробних продуктів консалтингової компанії Facts Global Energy Юджин Лінделл.

Хоча точні показники саудівського імпорту та експорту дизпалива встановити складно, трейдери потенційно можуть отримувати прибуток, фактично купуючи російське дизпаливо і продаючи його в Європу за вищою ціною. Схожа картина спостерігається у Туреччині, яка різко збільшила імпорт російського дизпалива за останні місяці, одночасно експортуючи великий обсяг цього товару до ЄС.

Росія змушена шукати нові ринки збуту після набуття чинності ембарго Євросоюзу на російські нафтопродукти 5 лютого 2023 року. Останнім часом країна збільшила експорт свого дизпалива до Бразилії, Марокко, Туреччини та Тунісу, а також зберігає великі обсяги у плавучих сховищах.
 

Ще на цю тему