Євросоюз затвердив стратегію посилення присутності на ключових морських коридорах

15:40 24.03.2023

Європейський Союз оновив Стратегію морської безпеки від 2014 року. 

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, пише видання Порти України.

Загрози та виклики безпеці помножилися з моменту прийняття Стратегії у 2014 році, що потребує нових та посилених дій. Давня незаконна діяльність, включаючи піратство, озброєний розбій на морі, незаконне ввезення мігрантів та торгівля людьми, зброєю та наркотиками, а також тероризм залишаються найважливішими проблемами. При цьому необхідно також боротися з новими та еволюціонуючими загрозами, такими як зростаюча геополітична конкуренція, зміна клімату та деградація морського середовища, а також гібридні та кібератаки”, — вказано у повідомленні.

Нещодавні геополітичні події, в тому числі блокада Чорного моря внаслідок російського військового вторгнення до України, на думку авторів Стратегії, є «переконливим нагадуванням про те, що ЄС необхідно зміцнювати свою безпеку та нарощувати потенціал дій не лише на власній території та у своїх водах, а й по сусідству за її межами».

Серед загроз відзначаються морські та територіальні суперечки, конкуренція за морські ресурси, загрози свободі судноплавства, включаючи право на судноплавство та транзитний прохід, та напруженість у різних морських районах, що мають стратегічне значення для ЄС (наприклад, Африканський Ріг та Індійський океан, Гвінейська затока, Індо-Тихоокеанський регіон та його ключові судноплавні маршрути: Малакська протока, Баб-ель-Мандебська та Ормузька протоки).

Також згадані атаки на трубопроводи та кабелі та присутність несанкціонованих безпілотних транспортних засобів навколо морських установок у морських басейнах по всьому ЄС, а також гібридні та кібератаки, що повторюються, націлені на морську інфраструктуру. Зловмисники все частіше використовують гібридні та кібернетичні засоби для нападу на морську інфраструктуру.

Для протистояння загрозам Євросоюз має намір збільшити кількість спільних із партнерами військово-морських навчань та рейсів для демонстрації прапора. Крім двосторонніх ініціатив, Стратегія також обіцяє активізувати співпрацю з регіональними організаціями, зокрема з Асоціацією держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), і прагне набути статусу «партнера з діалогу» в Асоціації країн басейну Індійського океану (IORA).

Велика увага приділяється покращенню обміну інформацією між центрами об’єднання морської інформації та підвищенню обізнаності з морської тематики по всьому Індійському океану за допомогою своїх флагманських програм MASE та CRIMARIO (Критична морська інфраструктура в Індійському океані).
 

Ще на цю тему