Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed

11:40 23.03.2023

Туреччина розробила і незабаром планує запустити в серію власний аналог іранського дрона-камікадзе типу Shahed – так, турецька компанія Robit Technology створила новий дрон-камікадзе під назвою Azab.

Деталі про цю розробку розповідає видання Defence Turk, яка поспілкувалася з директором компанії Сельчуком Фіратом.

Ця нова турецька безпілотна платформа вже пройшла льотні випробування, наразі очікується проведення огневих випробувань дрона-камікадзе, які планують розпочати у найближчі місяці.

До кінця вересня цього року виробник планує завершити випробування, водночас у компанії кажуть, що готові до серійного виробництва – хочуть після завершення випробувань якнайшвидше узятися до виконання замовлень від клієнтів.

Щодо тактико-технічних характеристик дрона-камікадзе Azab, то наразі про них відомо таке – як і в Shahed, турецька компанія матиме дві версії цього безпілотника – з розмахом крил у 1,5 м (Azab T150) та 2 м (Azab T200). Молодша версія має злітну масу у 7 кг і може оснащуватися корисним навантаженням вагою до 3 кг. Ця версія позиціонується як варіант для "локальних операцій". Старша має злітну масу у 50 кг з 15 кг корисного навантаження.

Безпілотник Azab можна буде оснащувати різними типами бойової частини, зокрема, як відзначає виробник, в нього можна буде інтегрувати мінометні міни та боєприпаси для РПГ.

Дальність дії Azab становить 500 км (для порівняння – у Shahed дальність оцінюється у 1000 км, але варто розуміти, що іранський дрон-камікадзе має набагато більшу злітну масу).


Як відзначається, безпілотник Azab може знищувати цілі в різних режимах – як за завчасно введеними координатами цілі, так і за допомогою оператора, який, як стверджується, може керувати дроном-камікадзе за допомогою камери з дальністю передачі зображення на відстані 150 км у молодшій версії та 200 км у старшій.

Розробник стверджує, що дрони-камікадзе Azab мають систему захисту від завад, також для нього у компанії розробили власну систему автопілота та власні наземні станції. Локалізація виробництва становить 90: "В нас немає локальності тільки у напівпровідниках". Двигун – від компанії ERIN Motor.

Крім того, у компанії кажуть, що також можуть зробити й збільшену версію старшого БПЛА Azab, тоді розмах крил збільшиться з 2 м до 3,5 метрів, також можна буде збільшити й корисне навантаження та дальність застосування.

Ще на цю тему