Втрачений США дрон знаходився впритул до головної бази рф у окупованому Криму / Фото

18:20 16.03.2023

Міноборони США оприлюднило відео зі втраченого над Чорним морем БПЛА MQ-9 Reaper, який впав через дії літаків РФ.

Зокрема на відео зафіксовано, як російський Су-27 наближається до дрона та скидає паливо, під час повторної спроби він пролетів максимально близько до дрона після чого одна з лопатей гвинта MQ-9 Reaper зазнала пошкодження. Попри це дрон продовжив політ, але оператори прийняли рішення його знищити, пише видання Defence-Express.

Але на цьому відео є певні деталі, які дозволяють локалізувати місце подій. Зокрема на відео потрапила берегова лінія. Завдяки сервісу Google Earth можливо порівняти рельєф, й встановити, що скоріш за все мова йде про район на південний захід від Севастополя. На що вказує виблиск від водної поверхні Чорноріченського водосховища та вершини Кримських гір.

Фото з сайту Defence-Express

Таким чином американський дрон дійсно впритул наблизився до бази РФ, при цьому міг вести оптичну розвідку завдяки камерам. У полі зору дрона цілком перебувала не тільки головна військово-морська база рашистів, але й авіабази поряд із Севастополем, зокрема "Бельбек".

Як зазначають у США, MQ-9 Reaper знаходився у нейтральному повітряному просторі тобто мінімум у 22 км від берегової лінії. Водночас навіть якщо дрон й перетнув кордон, то це був би кордон України.
 

Ще на цю тему