План путіна для Молдови: росія планувала взяти під контроль владу в країні до 2030 року - ЗМІ оприлюднили документ

19:00 15.03.2023


План путіна для Молдови: росія планувала взяти під контроль владу в країні до 2030 року - ЗМІ оприлюднили документ

.Деякі медіа з міжнародного журналістського консорціуму отримали доступ до плану кремля щодо встановлення повного контролю над Молдовою. Згідно з документом, росія має намір захопити владу в країні до 2030 року, пише УНН з посиланням на Tagesschau.

Деталі

У стратегічному кремлівському документі йдеться, що Республіка Молдова має відокремитися від Заходу та “прагнути майбутнього разом із росією”.

Молдова розглядається у документі як важлива арена конфронтації із Заходом. Ключовим завданням росії на найближчі десять років є протидія спробам зовнішніх факторів втручатися у внутрішні справи республіки. Як стверджується, ідеться про спроби перешкодити Молдові вступити до НАТО.

Водночас москва, схоже, має намір сприяти тому, щоб Молдова брала участь у об'єднаннях, де домінує росія. У документі згадується про Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) та Євразійський економічний союз (ЄАЕС).

Влітку 2021 року адміністрація президента росії, як стверджується, детально виклала у стратегічному документі, як саме просуватиме проросійські тенденції, і водночас не допускатиме курсу країни на Захід.

Розміщений на п'яти сторінках план включає політичні, військові цілі, цілі безпеки, торгівлі, економіки та соціальної сфери росії у Молдові.

Зазначається, що документ, найімовірніше, розроблений тими самими експертами, які, як стверджується, створили стратегію анексії білорусі.

Цитата

"Проросійські настрої потрібно розпалювати серед еліт - від політики до бізнесу, необхідно просувати російську мову на державному рівні, а також схилити Молдову до російського ринку збуту", - ідеться у матеріалі.

Ще одним пунктом для москви є втручання також у систему освіти країни, зокрема шляхом впровадження російської мови.

Згідно з документом, російські університети мають відкрити свої філії у Молдові. До 2030 року в молдовському суспільстві та політичних колах, згідно з документом, у довгостроковій перспективі має сформуватися “негативне ставлення до НАТО”. Окрім того, на той час має бути забезпечена "широка присутність російських ЗМІ" у Молдові.

Також росія має намір скасувати ті заходи, які чинили політичний чи економічний тиск на Придністров'ї. Один із пунктів прямо стосується російських військ. У ньому йдеться про те, що молдовські ініціативи, спрямовані на ліквідацію російської військової присутності в Придністров'ї, мають бути “нейтралізовані”.

Як пише Tagesschau, уряд Німеччини також уважно стежить за ситуацією: міністерство закордонних справ заявляє, що молдовська криза посилилася "цілеспрямованою діяльністю росії, що дестабілізує".

До федерального уряду надійшли повідомлення про інсценування протестів у Молдові російськими суб'єктами.

Так, останні проросійські мітинги в Кишиневі є частиною плану кремлю із завоювання влади в країні. Минулими вихідними, під час таких мітингів, поліція затримала семеро підозрюваних у розпалюванні проросійських настроїв.

Стверджується, що мережа працювала за допомогою російських спецслужб над дестабілізуючими діями, які були організовані демонстраціями в Кишиневі.

Журналісти звернулися до адміністрації президента росії, проте не отримали відповіді запит про плани щодо Молдови.

 

Ще на цю тему