Єврокомісія об'єднує Україну та Румунію для спільних робіт у дельті Дунаю

15:20 09.03.2023

Євросоюз організував тристоронню зустріч Україна – Єврокомісія – Румунія для обговорення можливості спільного вимірювання глибин у дельті Дунаю.

Про це повідомляється на урядовому порталі.

Зустріч відбулася після завершення Україною днопоглиблювальних робіт на Дунаї, проти яких виступала Румунія.

Під час зустрічі сторони погодились розширити навігацію на Дунаї завдяки новим шляхам лоцманського проведення суден на спільному українсько-румунському секторі річки. Це дозволить збільшити кількість судозаходів до портів Дунаю.

Також сторони дійшли згоди, що розвиток ефективного та безпечного судноплавства на річці Дунай можливий у продуктивній та злагодженій співпраці з колегами з Єврокомісії, Румунії та Дунайської комісії.

Про роботи у дельті Дунаю Міністерство інфраструктури заявило 17 лютого. Поставлено завдання – збільшити прохідну осідання суден на ділянці від нульового кілометра гирла Бистре річки Дунай до 77-го кілометра Кілійського гирла з 3,9 метра до 6,5 метра, а від 77-го кілометра до 116-го кілометра — до 7 метрів.

Перед початком робіт уряд Румунії звернувся до України з проханням негайно припинити всі днопоглиблювальні роботи у дельті Дунаю, якщо вони не пов'язані з покращенням судноплавства.

Також Румунія вимагала від України в екстреному порядку надати доступ румунським гідрографічним суднам до вимірювань по всьому руслу Кілійського рукава, який утворює кордон між Румунією та Україною, для виявлення морфологічних змін з 2005 року.

Сьогодні дунайські порти залишаються стабільним альтернативним шляхом для агроекспорту. За рік війни порти Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ утричі збільшили вантажопотік. Через Дунайський припортовий кластер експортовано понад 17 млн тонн вантажів, також через ці порти йде імпорт необхідних товарів для потреб України.

Єврокомісія у травні 2022 року запустила ініціативу "Шляхи солідарності", щоб підтримати Україну та створити логістичні маршрути для експорту агропродукції та імпорту необхідних товарів. Одним із завдань ініціативи є розвиток водних шляхів між ЄС та Україною, включно з портами Дунайського регіону.

Ще на цю тему