Заради українців у Криму слід змінити статтю ККУ про колаборантів – прокурор Поночовний

19:20 06.03.2023

Стаття ККУ про колабораційну діяльність, яка не враховує специфіку тривалої окупації Криму, дещо небезпечна, і Росія цим маніпулює, тому її треба було б змінити, вважає керівник прокуратури АР Крим та Севастополя Ігор Поночовний.

За його словами в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», відповідна норма в ККУ з'явилася навесні 2022 року, при цьому законодавець її виписав так, що тепер під цю категорію підпадають 99,9% мешканців Криму, пише ZN.UA.

«Мені здається, що ця стаття була більше сфокусована на тих, хто опинився під окупацією після 24 лютого 2022 року, вона прописана без урахування специфіки тривалої окупації Криму», - наголосив Поночовний.

Як приклад того, що конкретно слід було б змінити, він назвав положення про провадження господарської діяльності у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території.

«Під це визначення потрапляє бізнес типу кав'ярні, готелю чи стоматологічної клініки. Чи є в цьому якась суспільна небезпека? Інша ситуація з тим бізнесом в Криму, який співпрацює з Міноборони РФ, з правоохоронними структурами ворога, що є безумовним колабораціонізмом», - розтлумачив прокурор.

Відтак, на його думку, є сенс доповнити названу статтю, вказавши мету співпраці з окупаційною владою, наприклад «з метою підсилення обороноздатності держави-агресора».

«Окупанти й раніше розповідали кримчанам, щоб вони не їхали на материкову частину України, бо їх там вважають зрадниками й посадять. Тепер ворог, апелюючи до статті про колабораціонізм, говорить кримчанам, що їм в Україну не треба і Україну в Крим теж не треба, бо всі опиняться за ґратами», - додав він.

Але до запровадження таких змін у законодавстві, вважає прокурор, слід підходити виважено, оскільки вони можуть спровокувати певний хаос, а саме, перегляд вже винесених вироків щодо колаборантів на звільнених від окупації територіях.
 

Ще на цю тему