Ще один «незрозумілий» танкер прямує в Україну / Фото

20:00 02.03.2023

У південних регіонах з’явилися нові пропозиції дизпального за ціною 34 грн за літр, що відчутно нижче від середніх цін на ринку.

Про це пише видання Порти України з посиланням на повідомлення Enkorr. 

Зі слів трейдерів, йдеться про партію продукту обсягом 2257 тонн, що прямує танкером Malik Aliyev (прапор — Ліберія) в один із дунайських портів 

Згідно з даними Marine Traffic, 28 лютого судно вирушило з порту Мармара у Туреччині, де розташований паливний термінал компанії Opet Terminals, і рухається у напрямку Ізмаїльського морського порту.

Паспорт якості, який надає продавець ресурсу, датований 26 січня. Згідно з документом, продукт має турецьке походження, а як виробник фігурує компанія ELM Kimya з міста Бурса. На сторінці підприємства в соцмережах зазначено, що воно займається продажем пластикової сировини, полімерів і деривативів.

Разом із тим, згідно з паспортом якості, пальне має показник граничної температури фільтрованості (CFPP) -26°С, що зовсім нехарактерно для турецьких НПЗ. Зазвичай такі властивості має дизельне пальне виробників, розташованих у більш північніших територіях, зокрема в Оосії. Також у паспорті не зазначено фактичної густини”, — зазначає видання.

Також викликає підозру неадекватно низька ціна, за якою пропонується це дизпальне на українському ринку. Розрахунок показує, що продукт із танкера Malik Alіyev пропонується на українському ринку з премією у $79 до поточного котирування ULSD FOB Med агенції Platt`s, тоді як премії на абсолютну більшість продукту з підтвердженим неросійським походженням у дунайських портах складали у кінці лютого $120-160.

Минулого тижня до акваторії Ренійського порту прибув танкер Anna (прапор — Коморські острови) з підозрілим ресурсом на борту. Так, продавець ресурсу надав у пропозиціях сертифікат із зазначеним портом загрузки в Албанії. Разом із тим, згідно з даними сервісу Marine Traffic, судно не заходило до Албанії, а було завантажено в порту Александрії (Єгипет). Згідно з даними того ж сервісу, з початком дії європейського ембарго на російське дизпаливо Олександрія стала одним із хабів, де акумулюється російський ресурс.

Танкер Malik Aliyev. Фото: marinetraffic.com