У морі застрягли майже 2 млн барелів російського дизпального

20:00 01.03.2023

За даними аналітичної компанії Kpler, унаслідок скорочення попиту на дизельне пальне через винятково теплу зиму на кінець лютого 2023 року в плавучих сховищах у морі накопичилося 1,9 млн барелів цього енергоносія, що стало рекордом із жовтня 2020 року, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що накопичення дизпального в такій кількості за три тижні після набуття чинності «стелі» цін на нафтопродукти може свідчити про те, що його частину відвантажили з російських портів без покупців.

За даними агентства, наприкінці січня в морі перебувало 1,3 млн барелів російського дизелю, 5 лютого, у день введення обмеження цін на нього, — 555 тис. барелів. На 28 лютого кількість барелів у морі зросла до 1,9 млн.

Аналітики Bloomberg зазначають, що велика кількість непроданого російського дизелю може позначитися на темпах переробки й виробництва сирої нафти у Росії. Агентство доповнило, що минулого тижня в морі було рекордне число вантажів із російським дизелем без пункту призначення.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія та Австралія, встановила цінову стелю на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з Росії за ціною, вищою $60 за барель.

За даними The Wall Street Journal, країни Північної Африки різко наростили обсяг закупівлі російського дизельного пального й інших нафтопродуктів на тлі скорочення закупівель ЄС.

Теми:

Ще на цю тему