Партія влади в Молдові хоче відмовитися від назви "молдавська мова"

20:20 27.02.2023

Молдовська партія влади PAS підготувала законопроєкт на виконання кількох рішень Конституційного суду, зокрема скасування в усіх офіційних документах і законах поняття "молдовська мова" на користь "румунська".

Як передає "Європейська правда", про це з посиланням на проєкт пише видання NewsMaker.

Румунія знову просить Україну визнати, що молдовської мови не існує
Згідно із документом, слова "державна мова", "офіційна мова" і "рідна мова" в будь-якій граматичній формі, де йдеться про державну мову Республіки Молдова, замінюються словами "румунська мова" у відповідній граматичній формі.

Як відомо, Декларація про незалежність Молдови від Радянського Союзу, ухвалена у 1991 році, передбачала, що державною мовою в Молдові є румунська.

Проте Конституція Молдови у статті 13 визначає "молдовську мову" як національну мову країни. Стаття була введена в 1994 році проросійськими Аграрною партією та Соціалістичною партією.

У грудні 2013 року Конституційний суд Молдови постановив, що текст декларації про незалежність має перевагу над положеннями конституції. А у 2017-му суд дав позитивну оцінку щодо ініціативи депутатів замінити назву державної мови у Конституції з молдовської на румунську.

Детальніше про проблеми навколо "молдовської мови" дивіться у відео ЄвроПравди: Молдова: від армії РФ до суперечок з Києвом. Відповіді на головні запитання про сусідню державу.

Ще на цю тему