Експорт російської-нафти та-нафтопродуктів вже робить Велику війну тривалішою – Андрій Клименко

18:40 25.02.2023

Експорт РФ-нафти та РФ-нафтопродуктів вже робить Велику війну тривалішою навіть за так званої «цінової стелі». 

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі власного моніторингу повідомляє про експорт морськими шляхами сирої нафти з черномрських портів РФ пише Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи на своїй сторінці у Facebook

«Ті, хто постійно читає мою сторінку в ФБ та сайт BlackSeaNews, не могли не помітити, що останні півроку та навіть більше в нас переважає аналіз морського експорту РФ-нафти та нафтопродуктів з портів Чорного та Азовського морів. Чому так? - Відповідь у заголовку цього поста.

Я стверджую (хоча українські фахові експерти з нафтового ринку поки цьому не вірять), що РФ пристосувалася до нафтового ембарго, що діє з 05.12.2022. І так саме пристосовується зараз до ембарго на нафтопродукти, що діє з 05.02.2023.

Я не фахівець нафтового ринку, але я з колегами 11 місяців 24/7 відслідковую та анлізую трафік танкерів - а уж в цьому ми фахівці... І впевнений: якщо б ембарго та "цінова стеля" діяли - картина трафіку не була б такою, як є. Ми б відчули та порахували ці зміни, якщо б вони були драматичними. А вони такими не є.

Наша недовіра переможним повідомленням про дію нафтових санкцій базувалася на тому, що на відміну від європейського ринку азійський ринок, куди переорієнтує РФ свої нафтові потоки, не є настільки прозорим. І ніхто не може точно сказати, за якою ціною насправді РФ продає свою нафту до Азії.... І хто це реально контролює - власники танкерів?... А з урахуванням кримінальної сутності російського режиму він не міг не знайти шляхи в цій каламутній воді.

І ось 2 дні тому група вчених з американських університетів (декілька з них - емігранти з РФ та вихідці України тобто люди, що розуміють кримінальний характер російської держави та російського бізнесу) опублікували дослідження, головний висновок якого такий: 

Протягом чотирьох тижнів після обмеження - тобто після 05.12.2022 - російська нафта коштувала в середньому близько 74 доларів за барель. Це приблизно на 25% вище порогу — 60 доларів за барель — який Велика сімка встановила 5 грудня 2022.

Відповідно до дослідження, вартість експортної нафти була такою (дол/бар):

  • Порти Балтійського моря -- 59.86
  • Чорноморські порти -- 63.34
  • Порти Тихого океану -- 82.24
  • Порти Північного Льодовитого океану -- 79.31
  • Трубопровід Дружба -- 62,98
  • Китай через трубопровід -- 80.91

І це реальність. Якщо не зупинити ці потоки кривоваї нафти та кривавого дизпалива - це додаткова зброя і додаткові тисячі й тисячі життів наших людей«.

Ми вже говоримо про це нашим друзям серед дипломатів ЄС. І будемо посилювати боротьбу на цьому фронті... Тим більше, що одни з головних "клапанів" для кривавої нафти в умовах ембарго є країна ЄС -- Греція, пише Андрій Клименко.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему