Україна денонсувала договорити із Росією про співпрацю в Азовському морі

19:00 24.02.2023

Верховна Рада України денонсувала всі договори з Росією щодо Азовського моря.

Як пише ZN.UA, про це повідомив за результатами засідання парламенту народний депутат Ярослав Железняк.

Мова йде про Договір між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, який був підписаний 24 грудня 2003 року в м. Керчі та ратифікований Верховною Радою у квітні 2004. Вихід з цієї угоди підтримали 303 народних депутати.

В парламенті України наголосили, що Договір обмежує судноплавство торговельних суден в Азовському морі під прапорами третіх держав, та фактично забороняє судноплавство військових кораблів та інших державних суден третіх держав, що експлуатуються в некомерційних цілях. Водночас Росія неодноразово порушила всі норми договору та узурпувала води Азовського моря.  

«Слід також додати, що у Морській доктрині РФ від 31 липня 2022 року зник пункт про міжнародно-правове регулювання використання Керченської протоки. Тобто з 31 липня 2022 року Росія офіційно розглядає Керченську протоку як власний «одноосібний» морський простір», - зазначається в пояснювальній записці до постанови.

Також 305 депутатів проголосували за вихід із Угоди про створення Чорноморської Групи Військово-Морського Співробітництва, підписаний від імені України 2 квітня 2001 року у м. Стамбулі та ратифікований парламентом у червні 2003 року.

Згідно із договором Україна та РБ були членами одного військово-морського з’єднання - BLACKSEAFOR, яке, серед іншого, могло проводити спільні військово-морські навчання, мало спільний виконавчий орган для управління, а також прапор та логотип.

«Відносини України та Російської Федерації не є дружніми, добросусідськими та/або партнерськими», - йдеться в пояснювальній записці до ініціативи законодавців.
 

Ще на цю тему