У Молдові "цими днями" починають процес денонсації угод у межах СНД

10:40 23.02.2023

Міністр закордонних справ і за сумісництвом віцепрем’єр-міністр Молдови Ніку Попеску повідомив, що цього тижня країна розпочне процес денонсації низки угод, підписаних у межах Співдружності незалежних держав.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker, Попеску оголосив в інтерв’ю каналу Jurnal TV.

"Наші інституції провели аналіз актуальності кількох угод, підписаних у межах СНД, і цими днями ми розпочинаємо процес виходу Республіки Молдова з кількох десятків угод. Ми складаємо цей список і опублікуємо його. Тільки за лінією міністерства внутрішніх справ ми підемо на денонсацію 20 угод", – оголосив очільник МЗС.

Кандидат у прем'єри Молдови пообіцяв почати денонсацію угод у межах СНД
Попеску пояснив, що вихід із угод СНД пов'язаний з тим, що вони "не є актуальними або не працюють, або не застосовуються, або є невигідними для Республіки Молдова".

"Республіка Молдова приєднається до Європейського Союзу і у неї абсолютно інші цілі зовнішньої політики. Участь в інших об'єднаннях буде підпорядкована меті європейської інтеграції. Очевидно, що цей вихід із СНД або розірвання цих угод, несумісних із нашими зобов'язаннями, буде продовжуватися. Це юридична річ. Це не те, що робиться розчерком пера, але це вже відбувається", – додав молдовський міністр закордонних справ.

Торік у травні президентка Молдови Мая Санду заявила, що Молдова має продовжувати отримувати економічні переваги від перебування в СНД. Натомість голова парламенту Молдови Ігор Гросу пропонував, щоб після закінчення війни в Україні влада обговорила, чи варто Молдові залишатися у складі СНД.

У березні 2022 року після подання заявки на вступ до ЄС Санду зазначила, що країна обере час для виходу з СНД, коли Молдова досягне "достатнього прогресу на європейському шляху".

Детальніше про актуальну ситуацію в Молдові читайте у статті: Молдова з переворотом: навіщо Мая Санду змінює уряд під загрозою гібридного нападу РФ

Ще на цю тему