МОК назвав допуск російських спортсменів до змагань «виконанням місії з об'єднання світу» 

09:20 20.02.2023

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив про підтримку українських спортсменів, але при цьому зазначив, що не вважає протиріччям своє прагнення повернути у світовий спорт представників Росії та Білорусі.

Черговий коментар щодо цієї ситуації опубліковано на офіційному сайті МОК, пише ZN.UA.

«Виконання своєї місії з об'єднання світу у спортивних змаганнях та дотримання Олімпійської хартії не робить МОК співучасником Росії.

Можна залишатися солідарними з Україною та українською олімпійською спільнотою, не погоджуючись із усім, до чого вони закликають. Через кілька годин після початку російського вторгнення в Україну, яке було підтримано Білоруссю, МОК був однією з перших міжнародних організацій, яка рішуче засуджувала вторгнення. На відміну від більшості інших глобальних організацій ми також застосували санкції до урядів цих країн.

Сьогодні МОК підтримує близько 3000 українських спортсменів, щоб вони могли займатися спортом. Ця підтримка була нещодавно підкріплена, щоб мати сильну команду від НОК України на Олімпійських іграх 2024 року та Олімпійських іграх 2026 року. НОК, національним федераціям та організаторам спортивних заходів було запропоновано докласти всіх зусиль для просування підготовки та участі українських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях.

MOК невпинно залишається на боці української олімпійської спільноти», – сказано у заяві.

Нагадаємо, Міжнародний олімпійський комітет рекомендував допустити представників РФ та Білорусі до змагань у нейтральному статусі за умови, що вони не були помічені в активній підтримці війни в Україні та дотримуються допінгового законодавства.

Європарламент закликав МОК скасувати допуск спортсменів із Росії та Білорусі до відбору на Олімпіаду-2024. 

35 країн будуть проти участі російських та білоруських спортсменів в Олімпіаді.
 

Ще на цю тему