У московських аеропортах прикордонники годинами опитують чоловіків, які повертаються до Росії з-за кордону

15:00 13.02.2023

Під час опитування у чоловіків перевіряють телефони. Наразі перевіряють громадян, які перебували за кордоном понад 4-5 місяців.

Про це повідомляє Telegram-канал "Военный омбудсмен", передає Цензор.НЕТ.

"У московських аеропортах прикордонники годинами опитують чоловіків, які повертаються до Росії. ... Наприклад, в аеропорту Внуково прикордонники понад 3 години без оформлення опитують чоловіків про причини виїзду з країни та знайомих, у тому числі з опозиціонерів. Кожна така "розмова" супроводжується перевіркою телефону: співробітники дивляться галерею, історію браузера, листування та налаштування телефону" - йдеться в повідомленні.

За даними Telegram-каналу, прикордонники розповіли, що наразі триває перевірка громадян, які перебували за межами Росії понад 4-5 місяців.

Там нагадують, що така практика мала місце на початку 2022 року та після оголошення мобілізації.

Водночас "Военный омбудсмен" зазначає, що такі "бесіди" та вивчення вмісту телефону законом не передбачено.

"Прикордонна служба не може вимагати розблокувати телефон, а може лише вилучити його за наявності підстав підозрювати вас у скоєнні правопорушення. При цьому має бути складений відповідний протокол. До того ж посадові особи не можуть вимагати від громадян документи та інші відомості, подання яких не передбачено законодавством РФ", - додали у Telegram-каналі. 

Ще на цю тему