Нідерланди можуть послабити візові вимоги для постраждалих від землетрусів у Туреччині і Сирії

13:20 13.02.2023

Уряд Нідерландів може підтримати прохання Партії праці пом'якшити візову політику для постраждалих від землетрусів у Туреччині та Сирії.

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра в недільному ефірі радіостанції WNL, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Партія праці (PvdA) хоче, щоб уряд пом'якшив візові правила для турецьких і сирійських жертв землетрусу, щоб вони могли тимчасово приїхати до своїх родичів у Нідерландах.

Землетрус магнітудою 7,8 стався в Туреччині та сусідній Сирії рано вранці 6 лютого. Він зруйнував цілі житлові будинки, пошкодив лікарні і залишив тисячі людей пораненими або без даху над головою. Понад 34 000 людей загинули, і очікується, що ця цифра зростатиме, оскільки пошуково-рятувальні команди продовжують свою роботу.

"Багато голландців мають родичів у Туреччині та Сирії, які серйозно постраждали від землетрусу. PvdA просить уряд пом'якшити візову політику, щоб люди могли тимчасово оселитися у родичів в Нідерландах", - написала в суботу депутат від PvdA Каті Пірі в Твіттері.

Посилаючись на прохання PvdA і згадуючи про те, що Німеччина і Бельгія в даний час послаблюють свою візову політику, щоб допомогти жертвам землетрусу, уряд заявив, що хоче точно знати, які заходи Німеччина і Бельгія вжили, перш ніж вжити схожих заходів.

За його словами, "ілюзією" є думка, що проблеми, спричинені землетрусом, можуть бути вирішені за кілька тижнів або місяців (оскільки віза дійсна лише три місяці).

"На відновлення країни підуть роки", - додав він.

У суботу транспортний літак С-130 "Геркулес" Міністерства оборони Нідерландів здійснив перші два рейси з медичної евакуації до Туреччини.

"С-130 "Геркулес" зараз повністю готовий до використання в Туреччині. Перші поранені були доставлені до лікарень вчора. Трюм транспортного літака був переобладнаний в лазарет, щоб медична допомога могла проходити в повітрі", - написала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Як повідомлялося, у Туреччині рятувальники ще знаходять під завалами людей, які вижили і дочекались допомоги майже через тиждень після руйнівного землетрусу.

Теми:

Ще на цю тему