Байден у промові до Конгресу запевнив у підтримці України стільки, скільки буде потрібно

13:40 08.02.2023

Президент США Джо Байден заявив, що вторгнення Росії в Україну було випробуванням, яке США та їхні союзники по НАТО пройшли, і знову пообіцяв підтримувати Київ стільки, скільки буде потрібно.

Про це він сказав у своїй промові "Про становище країни" в Конгресі, повідомляє Європейська правда з посиланням на Bloomberg.

"Вторгнення Путіна стало випробуванням на століття, випробуванням для Америки, випробуванням для всього світу", - сказав Байден.

"Така оборона важлива для нас, тому що вона зберігає мир і запобігає відкриттю сезону полювання для потенційних агресорів, які загрожують нашій безпеці і процвітанню" – наголосив він.

У присутності посла України в США Оксани Маркарової, яка спостерігала з галереї, Байден заявив, що США єдині у своїй підтримці України майже через рік після початку російського вторгнення, навіть незважаючи на те, що деякі законодавці-республіканці закликають до скорочення допомоги або застосування більш суворого контролю, що може уповільнити розподіл зброї та допомоги.

Байден зазначив, що його минулорічне звернення до законодавців відбулося через кілька днів після того, як Путін розпочав свій жорстокий напад на Україну.

"Чи будемо ми відстоювати найголовніші принципи? Чи будемо ми відстоювати суверенітет? Чи будемо ми відстоювати право людей жити без тиранії? Чи будемо ми стояти на захисті демократії?" запитав Байден, якого цитує Voice of America.

Байден не оголосив про нові мита на російський алюміній, які зараз розглядаються його адміністрацією. За словами людей, знайомих з ситуацією, рішення про нові мита, покликані ще більше обмежити економіку другого за величиною експортера алюмінію в світі, може бути прийняте протягом декількох днів.

Помічники Байдена заявили перед його промовою, що президент хотів підкреслити багатонаціональні зусилля з надання допомоги Україні, які включають в себе скоординовані зусилля з накладання санкцій на Росію, запровадження нового експортного контролю та надання Києву зброї та боєприпасів. Зрештою, він присвятив цьому питанню кілька хвилин, заявивши, що США "об'єднали НАТО і створили глобальну коаліцію".

Цей крок був зроблений в той час, коли Білий дім намагається запевнити Україну та інших союзників у тому, що підтримка продовжуватиме надаватися безперешкодно, незважаючи на те, що республіканці отримали незначну більшість у Палаті представників Конгресу. Наприкінці минулого року законодавці ухвалили закон про фінансування, який передбачає виділення близько 47 мільярдів доларів на допомогу Україні, що, за словами Білого дому, має покрити потреби в короткостроковій перспективі.

Як повідомлялося, майже через рік після початку війни між Росією та Україною підтримка України з боку американців залишається стабільною, в той же час серед республіканців найбільше тих, хто виступає за швидке закінчення війни навіть ціною територіальних втрат для України.
 

Ще на цю тему