Румунія викликала посла Угорщини через заяви очільника парламентського комітету

19:40 07.02.2023

Угорського посла викликали до МЗС Румунії у зв’язку із заявами очільника парламентського комітету із закордонних справ про право угорської меншини в Румунії вивішувати свій прапор.

Про це повідомляє Digi24, пише "Європейська правда".

Керівник комітету із закордонних справ Жолт Немет зробив заяви з приводу прапора Секейського краю, де компактно проживає угорська етнічна субменшина.

У румунському містечку скандал через дитсадок, профінансований Будапештом: заняття лише угорською
На своїй сторінці у Facebook він написав, що прапор Секейського краю "буде на фасадах угорських офіційних установ доти, доки Румунія дозволить вільно використовувати його на території Румунії". 

МЗС Румунії після цього засудило заяви та повідомило, що викликає у зв’язку з ними посла Угорщини.

"МЗС у цьому контексті наголошує, що правовий лад у Румунії закріплює право усіх 20 нацменшин використовувати свої символи у приватному й публічному житті у рамках спеціальних культурних і релігійних заходів. Щодо так званого Секейського краю - у Румунії немає такої адміністративно-територіальної одиниці, відповідно й немає офіційного символа. Водночас будь-яка адміністративно-територіальна одиниця має право визначати свої символи, які представлятимуть усе її населення. МЗС рішуче закликає до стриманості у публічних заявах та нагадує очікування румунської сторони про те, що угорські посадовці будуть діяти відповідально, згідно з логікою стратегічних відносин між нашими країнами", - прокоментували в МЗС Румунії.

Ще на цю тему