Землетрус у Туреччині й Сирії: Швеція виділяє понад 600 тисяч євро екстреної допомоги

09:40 07.02.2023

Уряд Швеції оголосив про виділення екстреної допомоги у розмірі понад 600 тисяч євро для допомоги Туреччині й Сирії, які постраждали від потужного землетрусу.

Як повідомляє SVT, пише "Європейська правда", про це оголосили на брифінгу уряду.

На допомогу обом країнам виділяють 7 млн шведських крон (близько 613 тисяч євро), за посередництва Червоного Хреста - 5 млн для Туреччини і 2 млн для Сирії. 

Окрім того, Швеція відправить намети для тимчасового розселення людей, засоби обігріву, воду, предмети гігієни. В уряді тривають обговорення щодо подальшої підтримки. 

"Щойно у нас буде більш чітка картина, чого потребують Туреччина і Сирія, ми готові ухвалювати рішення про додаткову допомогу", - зазначив міністр зовнішньої торгівлі і допомоги Йохан Форссель. 

Нагадаємо, рано-вранці 6 лютого південний схід Туреччини сколихнули кілька потужних землетрусів, магнітуда основного складала 7,7. В обідню пору поштовхи повторилися, спричинивши нові руйнування. 

У Туреччині на цей час відомо вже про понад півтори тисячі загиблих, у Cирії - понад пів тисячі, рятувальники продовжують розбирати завали. 

Країни Європи надсилають до Туреччини понад 10 рятувальних команд, допомогу запропонувала також Україна.

МЗС України отримало 24 повідомлення про відсутність зв’язку з українцями, які перебували у постраждалих провінціях, їхню долю з’ясовують. 

Ще на цю тему