Український бізнес в умовах війни: результати щомісячного опитування керівників підприємств, грудень 2022

19:20 02.02.2023

Щомісячне – восьме - опитування керівників підприємств проведено ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (далі ІЕД) в рамках зміни дії проєкту «Підтримка Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю», який фінансується Європейським Союзом та співфінансується МБФ «Відродження» та благодійним фондом ATLAS Network (CША).

Громадська організація представила результати опитування керівників підприємств «Український бізнес в умовах війни»:  

«Як показали результати опитування, бізнес продовжує відчувати вплив російського ракетного терору, але адаптується до роботи в таких умовах.  

Зокрема, перебої з електропостачанням, водою та теплопостачанням знову другий місяць поспіль є проблемою номер один для бізнесу. Через це більша частина підприємців (86% підприємств) були змушені тимчасово призупиняти виробничі процеси в листопаді. У середньому через відімкнення електроенергії підприємства втратили 21% загального обсягу робочого часу за листопад.  

Водночас станом на другу половину грудня 2022 року майже три чверті підприємств (74%) повідомили, що встановили незалежні джерела електропостачання. Однак окремі респонденти вказують, що робота на генераторі робить бізнес збитковим або ж звичайні технічні засоби не можуть забезпечити достатньої потужності для великого виробництва (вистачає лише на офіс, а не на цехи).  

Серед інших перешкод у грудні 79% бізнесу назвали проблему зростання цін на сировину та матеріали, а 47% опитаних вказали на проблему небезпеки для роботи.  

Також результати опитування показали покращення виробничих очікувань в короткостроковій та зниження рівня невизначеності в шести- та тримісячній перспективах. Частка підприємств, на яких планується зростання виробництва, у грудні збільшилась майже вдвічі, із 16,9% до 32,1%. А частка опитаних, що не змогли дати прогноз щодо змін фінансово-економічної ситуації на підприємстві в перспективі на пів року, зменшилась із 43,8% до 42,1%. 

Відсоток тих, у кого збільшилась кількість нових замовлень у грудні збільшився майже вдвічі, із 9,3% до 16,8%. Водночас частка опитаних, що повідомили про скорочення кількості нових замовлень у грудні, збільшилась менш істотно, із 23,3% до 26,8%.  

Крім того, 16% підприємств сказали, що забезпечені замовленнями на період менше одного місяця, а 42% – на один - два місяці. 22% підприємств мають замовлення на період від 3-х до 5-ти місяців, 12% – на 6 - 11 місяців і 9% – на рік і більше. 

Частка опитаних, у яких обсяги експорту скоротились, збільшилась із 23,7% у листопаді до 28,0% у грудні. Водночас збільшилась і частка підприємств, які збільшували обсяги експорту, із 4,0% до 13,7%.  

У грудні 2022 року оцінки державної політики з підтримки бізнесу в цілому залишились на рівні листопада. Найчастіше цю політику оцінювали нейтрально: 49% респондентів».
 

Ще на цю тему