Мінреінтеграції готує зміни до Стратегії відновлення Криму після деокупації

15:40 02.02.2023

Мінреінтеграції проводить роботу щодо повернення Криму у правове, інформаційне та соціально-економічне поле України, тому жителям півострова рядять зберегти всі українські документи.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка - міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в інтерв’ю чеському телеканалу ČT24, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

«Ми готуємо зміни до Стратегії відновлення Криму після деокупації, затвердженої Президентом України Володимиром Зеленським. Натомість план її реалізації залишається незмінним. Насамперед йдеться про відновлення державної влади, діяльності правоохоронних органів, судів, повернення майна, санкції та притягнення до відповідальності тих, хто співпрацював з окупантами», – зазначила Верещук.

За її словами, активний процес повернення у правове, інформаційне та соціально-економічне поле України почнеться відразу після звільнення, але вже зараз Мінреінтеграції проводить відповідну роботу. У цьому зв’язку посадовиця порадила мешканцям Криму не втрачати зв’язку з материковою Україною і зберегти всі українські документи. Також за можливості – якомога швидше евакуюватися через треті країни на територію, підконтрольну українському уряду.

Також віцепрем’єрка зауважила, що на півострові, окрім українців, кримських татар й інших корінних народів, перебувають «колонізатори з росії», на яких чекатиме правове покарання у разі встановлення скоєних злочинів.

«У кращому випадку їм (росіянам – ред.) доведеться поїхати. Але якщо вони вчиняли злочини, то відповідатимуть за українським законодавством», – підкреслила Верещук.
 

Ще на цю тему