Пентагон не вірить у здатність України повернути Крим найближчим часом – Politico

14:00 02.02.2023

У Пентагоні вважають, що українські війська навряд чи зможуть відвоювати Крим у російських військ у найближчому майбутньому.

Про це, як пише Європейська правда, заявили чотири високопосадовці Міністерства оборони США під час засекреченого брифінгу для членів Комітету з питань збройних сил Палати представників Конгресу США, повідомило видання Politico.

Незрозуміло, що привело учасників брифінгу до такої оцінки, наголошує видання. Але, за словами трьох осіб, які безпосередньо знають зміст брифінгу в четвер, Пентагон не вірить, що Україна має або скоро матиме здатність витіснити російські війська з тимчасово окупованого півострова.

Четверте джерело сказало, що брифінг був більш двозначним. Але суть залишилася незмінною: перемога України в наступі з метою відвоювання незаконно анексованої території не гарантована. 

Усі четверо джерел попросили про анонімність, розкриваючи деталі засекреченого брифінгу.

Серед учасників брифінгу були Лора Купер, заступниця помічника міністра оборони США у справах Росії, України та Євразії, і генерал-лейтенант Дуглас Сімс, директор з питань операцій Об'єднаного штабу.

"Ми не будемо коментувати закриті брифінги, а також не будемо говорити про гіпотетичні можливості або спекулювати на потенційних майбутніх операціях", - заявила прессекретарка Пентагону Сабріна Сінгх. 

"З точки зору здатності України боротися і відвоювати свою суверенну територію, їхні чудові результати у відбитті російської агресії і постійна адаптивність на полі бою говорять самі за себе", - додала вона.

Озвучена оцінка перегукується з тим, на що генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, натякав протягом останніх тижнів.

"Я, як і раніше, вважаю, що цього року буде дуже і дуже складно військовим шляхом вигнати російські війська з усієї… окупованої Росією України", - сказав він під час засідання Контактної групи з питань оборони України в Німеччині 20 січня.

"Це не означає, що це не може статися. Це не означає, що цього не станеться, але це буде дуже, дуже важко", - додав він.

Питання повернення Криму залишається спірним протягом багатьох місяців. Американські та європейські офіційні особи наполягають на тому, що півострів юридично є частиною України, при цьому часто не надаючи Києву повного оснащення для наступу в цьому регіоні.

Джерело, знайоме з позицією Києва, сказало, що адміністрація Зеленського була розлючена зауваженнями Міллі, у той час Україна готується до великих наступальних операцій цієї весни. 

Українці також відзначають, що розвіддані США про їхні військові можливості постійно не відповідають дійсності протягом майже річної війни.
 

Ще на цю тему