ЄС може не дати Грузії кандидатського статусу цього року – партія «Грузинська мрія»

21:00 31.01.2023

Генеральний секретар партії влади в Грузії «Грузинська мрія» Каха Каладзе заявив, що допускає ненадання Європейським Союзом статусу кандидата на членство для його країни в цьому році.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на «Новости-Грузия».

«Яке буде ухвалене рішення, залежить не від нас, я не відкидаю, що вони знову ухвалять політичне рішення і не нададуть нам статусу», – вважає політик.

За словами Каладзе, який також є мером Тбілісі, з боку грузинської влади робиться "все можливе" для виконання рекомендацій.

«Усі ці дванадцять пунктів будуть виконані. Одним із напрямів цих 12 пунктів є подолання поляризації. Очевидно, що цього не може відбутися в односторонньому порядку, це неможливо. Ми багато про це говорили. Однак інші рекомендації будуть ретельно виконані», – пообіцяв він.

Генсек «Грузинської мрії» додав, що його прогноз щодо кандидатського статусу випливає з минулорічного рішення ЄС.

«Реально, у всіх аспектах і в усіх напрямках Грузія була попереду цих країн. Я не хочу, щоб хтось подумав, що я не вболіваю за Україну чи Молдову, навпаки, вітаю їх із цим статусом. Це було політичним рішенням... Ми обов'язково виконаємо ці рекомендації, проте не все залежить від них», – додав Каладзе.

Лідери країн ЄС наприкінці червня ухвалили рішення визнати європейську перспективу Грузії, однак, на відміну від України та Молдови, статус кандидата буде надано країні лише після проведення комплексу реформ. Вони сформульовані у рекомендаціях Єврокомісії, що складаються із 12 пунктів. Серед них – подолання поляризації, деолігархізація, реформи судів та виборчої системи.

Тоді прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі тоді заявив, що Євросоюз робить помилку та грає на руку Росії, не даючи Грузії статус кандидата на вступ до ЄС.
 

Ще на цю тему