Шольц обіцяє і далі говорити з Путіним, щоб припинити війну

14:30 29.01.2023

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що й далі намагатиметься досягти припинення повномасштабної війни проти України шляхом розмов із президентом Росії Владіміром Путіним.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Tagesspiegel.

"Я також знову буду говорити з Путіним по телефону – тому що треба говорити один з одним. Саме Путін повинен вивести війська з України і припинити цю жахливу безглузду війну, яка вже забрала сотні тисяч життів", – вважає Шольц.

За словами німецького канцлера, доки Росія продовжуватиме війну, не припиняючи агресію, поточна ситуація не зміниться.

Він пригадав, що його дзвінки Путіну "не були неввічливими за тоном", але російський президент неодноразово давав зрозуміти, що хоче "анексувати частини сусідньої країни силою", що є "неприйнятним".

"Іноді ми також обговорювали конкретні питання обміну полоненими, експорту зерна з України та атомної електростанції в Запоріжжі, але для мене важливо, щоб переговори завжди поверталися до актуальної теми: як світу вийти з цієї жахливої ситуації? Передумова для цього очевидна: виведення російських військ", – додав очільник уряду Німеччини.

Востаннє Шольц говорив із Путіним на початку грудня 2022 року. У розмові, яка тривала близько години, канцлер закликав якнайшвидше знайти дипломатичне рішення війни в Україні.

Після цього він захищав своє бажання говорити з президентом Росії тим, що це необхідно для завершення бойових дій в Україні.

Ще на цю тему