Росія збільшила морські постачання нафти на пів мільйона барелів за добу у першій половині січня

17:40 26.01.2023

Експорт російської сирої нафти значною мірою відновився в першій половині січня порівняно з груднем, першим місяцем нафтового ембарго ЄС і верхньої межі цін G7 на російські барелі, повідомляє Enkorr із посиланням на дані Energy Intelligence.

Видобуток нафти залишався стабільним і в перші два тижні року, незважаючи на попередні прогнози про різке зниження внаслідок санкцій, накладених на Росію після її військового вторгнення в Україну. Проте знижка на російську нафту різко зросла, а список клієнтів звузився лише до трьох великих покупців: Індії, Китаю й Туреччини. Деякі вантажі все ще спрямовуються у європейські країни, які забезпечили виняток із санкцій, а також до рідкісних місць призначення, показують Energy Intelligence і дані судноплавства.

Згідно з джерелами, знайомими з російськими даними, експорт сирої нафти з країни до країн поза межами колишнього Радянського Союзу, зокрема через порти, трубопроводи і в обхід системи національного оператора трубопроводів «Транснєфть», становив у середньому 4,525 млн барелів на день за перші 16 днів січня, що більше ніж на 4%, або майже на 190 тис. барелів на добу, порівняно з груднем. Російський грудневий експорт упав приблизно на 265 тис. барелів на день протягом місяця після введення ембарго, а експорт із російських портів знизився.

Морський експорт Росії через її головні порти на Балтійському й Чорному морях і на узбережжі Тихого океану підскочив майже на 590 тис. барелів на добу 1-16 січня порівняно з груднем, головним чином через переспрямування до портів російських барелів, які раніше доставлялися через нафтопроводом у Німеччину й Польщу. Обидві європейські країни пообіцяли припинити закупівлю російських барелів, починаючи з 2023 року, але Польща зрештою запитала постачання приблизно 60 тис. барелів на добу на 2023 рік, щоб виконати свої договірні зобов’язання з російськими виробниками, а Німеччина погодилася перевірити постачання сирої нафти з Казахстану через нафтопровід «Дружба». Дані за перші 16 днів січня показують, що казахстанські постачання в Німеччину ще не розпочато. Тим часом Польща отримує граничні обсяги через лінію для виконання своїх зобов’язань щодо відбору.

Загальний обсяг російських постачань через трубопровід «Дружба» різко впав — на 370 тис. барелів на добу, до лише 300 тис. барелів на добу за перші 16 днів січня порівняно з груднем, але, як і очікувалося, потоки продовжуються до країн, які не мають виходу до моря вздовж південної ділянки «Дружби», які отримали виняток з ембарго — Угорщини, Словаччини й Чехії.

Переспрямування потоків з нафтопроводу «Дружба» стало ключовим чинником різкого зростання російських морських перевезень у першій половині січня, коли експорт зріс на 470 тис. барелів на добу й 40 тис. барелів на добу в Балтійському й Чорному морях відповідно.

На сході російські постачання до Азіатсько-Тихоокеанського регіону, головним чином до Китаю, зросли як з тихоокеанського порту в Козьміно, так і через трубопровід безпосередньо до Китаю, оскільки Пекін пом’якшує обмеження щодо Covid-19.

З 5 грудня 2022 року Євросоюз запровадив ембарго на імпорт російської нафти на європейський ринок морським шляхом, а також граничне цінове обмеження у $60 за барель для її постачань у треті країни з використанням європейських суден або торговельних послуг. Цінова стеля погоджена із країнами G7 та іншими партнерами ЄС.

Як повідомила Financial Times на початку грудня, Росія створила тіньовий флот танкерів, щоб обходити західні обмеження на експорт нафти. За оцінками судноплавних брокерів і аналітиків, минулого року росіяни придбали понад 100 застарілих танкерів. Дані консалтингової компанії Rystad свідчать, що у 2022 році Росія отримала 103 танкери шляхом купівлі та перерозподілу суден, які обслуговують Іран та Венесуелу, що перебувають під нафтовим ембарго Заходу. За інформацією судноплавного брокера Braemar, Москва значною мірою покладається на іноземні танкери, які отримала минулого року.

Теми:

Ще на цю тему