Німецька компанія постачала рф сировину для палива бомбардувальників — Spiegel

17:20 26.01.2023

Компанія Wintershell Dea, найбільший виробник нафтопродуктів у Німеччині, через спільне підприємство з російським «Газпромом» постачала парафін для палива, яким заправляли російські бомбардувальники, що вбивали людей в Україні.

Такого висновку дійшли журналісти німецького журналу Spiegel та програми Frontal телеканалу ZDF, провівши спільне розслідування, передає Укрінформ.

Удар по житловому будинку в Дніпрі 14 січня та по торговому центру в Кременчуці в червні 2022 року російські військові здійснили, скоріш за все, з авіабази «Шайківка» на заході росії, йдеться у розслідування. На цьому аеродромі дислокуються надзвукові бомбардувальники типу Ту-22М3, які здатні випускати ракети класу Х-22. Ці бомбардувальники, ймовірно, використовували авіаційне пальне на основі парафіну, частково виготовлене з газового конденсату, видобутого спільним підприємством Wintershell Dea та «Газпрому», вважають автори матеріалу під назвою «На руках Wintershall українська кров».

Партнер німецької компанії - «Газпром» транспортує газовий конденсат на Сургутський переробний завод, звідти він регулярно постачався на НПЗ «Лукойлу» у Пермі, «Татнафти» у Нижньокамську і «Роснефти» в Самарській області. Три НПЗ, своєю чергою, доставили в проміжок часу між червнем і жовтнем 2022 року понад 8 тисяч тонн гасу на авіабазу «Шайковка», звідки російські бомбардувальники літають на Україну.

Wintershall Dea попри багатомісячну критику залишалася на російському ринку, тоді як транснаціональні корпорації, що займаються сировинними товарами, такі як Shell, Exxon і Eni, а також Total оголосили про вихід з рф незабаром після початку війни.

Зазначається також, що спільне підприємство виявилося золотою жилою - Wintershall Dea «заплатила сотні мільйонів євро податків у військову скарбницю російської держави».

«Давно створена компанія стала символом недобросовісних західних сировинних компаній, які все більше купували в росії і, попри всі сигнали тривоги, потрапили в залежність від путіна, інвестуючи мільярди», - звинувачують журналісти бізнесменів.

Окрім того, російська державна компанія «Газпром» отримала акції Wintershall у найбільшому в Німеччині німецькому газосховищі «Реден», що дало російському монополісту контроль над деякими з найважливіших стовпів газопостачання Німеччини. Після початку російської війни та проблем з газопостачанням з’ясувалося, що сховище було майже порожнім.

Експерти вважають, що Wintershall тягне час, щоб мати можливість продовжувати бізнес після закінчення війни. Наразі російські рахунки спільного підприємства заблоковано, а два мільярди євро «зникли».

У розслідуванні зазначається, що навіть після виходу Wintershall Dea з росії, її «колишній партнер може використати обладнання для видобутку ще більше газового конденсату для виробництва гасу: палива для війни, виробленого за рахунок мільярдних інвестицій Німеччини».

Через 3 дні після атаки на Дніпро на сайті компанії з’явилося оголошення про вихід з російського ринку. «Наглядова рада Wintershall Dea схвалила принципове рішення правління залишити росію. Компанія має намір повністю вийти з росії відповідно до всіх чинних законів і норм», - йдеться у роз’ясненні. Керівництво структури зазначає, що брутальне вторгнення росії в Україну вже майже рік завдає неймовірних страждань місцевим жителям, але також похитнуло економічну, соціальну та політичну співпрацю між рф та Європою, яка вибудовувалася десятиліттями. Рада директорів скаржиться, що ще 24 лютого 2022 року «усвідомлювали, що ця війна матиме далекосяжні наслідки» і покладе край «цілій епосі тривалого та інтенсивного економічного співробітництва».

Wintershall Dea пояснює свій вихід з росії зовсім не можливою причетністю до допомоги російській армії, а тим, що «росія більше не є надійним економічним партнером» і втручається у діяльність СП. «Для нас, як для європейської компанії, неприпустимо продовжувати роботу в країні, яка воює з Україною, її народом і нашими європейськими цінностями», - вирішили в компанії через майже 11 місяців війни.

Wintershall Dea відкидає всі звинувачення в допомозі вбивчій російській машині як «надумані та нечесні». У компанії заперечують будь-який зв'язок між газовим конденсатом, який видобувається в росії, і загибеллю людей в Україні.

Ще на цю тему