Україна домовляється про турецькі плавучі ТЕС потужністю 500 МВт: підписано меморандум

16:40 26.01.2023

Державний енерготрейдер АТ "Енергетична компанія України" підписав меморандум про взаєморозуміння з турецькою Karpowership щодо використання плавучих ТЕС потужністю 500 МВт в інтересах України.

Згідно із заявою Karpowership та ЕКУ, електростанції компанії зможуть задовольнити потреби в електроенергії 1 млн домогосподарств в Україні.

Одним з основних варіантів розглядається розміщення плавучих теплоходів у портах Молдови та Румунії, а також постачання електроенергії в українську мережу через ці країни. Karpowership і ЕКУ проведуть переговори з владою Румунії та Молдови щодо реалізації цього рішення.

Гендиректор ЕКУ Віталій Бутенко пояснив, що в умовах війни будівництво нових енергоблоків замість зруйнованих і пошкоджених Росією є неможливим. Тому держава змушена шукати інноваційні рішення для подолання енергетичної кризи.

"Технологія Karpowership забезпечує швидке розгортання нових електростанцій, які будуть підключені до української мережі. Ми переконані, що це допоможе змінити парадигму регіону та подолати енергетичну кризу України, попри російські атаки по інфраструктурі країни", – заявив він.

Karpowership володіє флотом з 36 плавучих електростанцій, які можна під'єднати до електромережі менше ніж за 30 днів.

"Компанія Karpowership рада співпрацювати з ЕКУ з метою пом'якшення кризи енергоспоживання України. Плавучі електростанції є швидким, надійним і гнучким розв'язанням проблеми нестачі електроенергії в країні, і ми готові підтримати Україну для якнайшвидшого отримання необхідної їй енергії", – заявила комерційна директорка Karpowership Зейнеп Харезі (Zeynep Harezi).

Використання плавучих ТЕС, які можуть працювати на зрідженому газі, дизелі, мазуті або біопаливі, – це всесвітньо визнана технологія. Існує світовий ринок оренди таких енергетичних барж обсягом близько 10 ГВт. Лідер світового ринку енергетичних барж – турецька компанія Karadeniz Holding, яка працює під брендом Karpowership. Її судна Powerships працюють в багатьох країнах світу, зокрема в Гамбії, Гані, Гвінеї-Бісау, Лівані, Сьєрра-Леоне, Судані, Замбії, на Кубі.
29 листопада топменеджерка Karpowership Зейнеп Харезі в інтерв'ю Nikkei заявила, що її компанія веде переговори про розміщення трьох енергетичних барж загальною потужністю 300 МВт в Одесі. Потім виник варіант з портами Молдови та Румунії.
Україна, яка ще донедавна була нетто-експортером електроенергії, зараз відчуває її гострий дефіцит внаслідок російської агресії. Найбільша атомна станція України окупована і не генерує енергію, а всі великі теплові та гідроелектростанції на вільній території пошкоджені ракетами тією чи іншою мірою.
 

Ще на цю тему