Андрій Клименко: Стосовно пожежі на турецькому судні в Херсоні. Це, на жаль, лише початок...

10:20 26.01.2023

Судно «Тузла» під прапором Туреччини було обстріляне російськими військами в українському порту Херсона. Після атаки на капітанському містку спалахнула пожежа.

Свою думку щодо ціх подій висловив Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook:

«Стосовно пожежі на турецькому судні в Херсоні. Це, на жаль, лише початок...

1. Турецькі ЗМІ повідомили, що пожежа на судні TUZLA (IMO: 7920364. Flag: Vanuatu [VU]) внаслідок російського обстрілу сталася добу тому - в ніч з 24 на 25/01/2023. На відео зафіксовано пожежу в надбудові, а саме в ходовій рубці. 

2. Суховантаж TUZLA на своє нещастя прибув до Херсона з турецького порту Самсун буквально за декілька годин до початку Великої війни - 2022-02-23 18:13.

3. Всього станом на 24/02/2022 в Херсонському морському порту знаходилися 9 комерційних суден, що приймали українські експортні вантажі, а також 5 комерційних суден, що перебували на ремонті на судноремонтних підприємствах (тобто разом 14).
Всі вони залишилися в Херсоні в умовах блокади та окупації та наразі перебувають там. І кожен з них може бути наступним.

4. З цих 14 суден, що заблоковані внаслідок війни в Херсоні, 7 надлежать судновласникам Туреччини (!!!), 3 – України, по одному судну належить компаніям з Мальти, Чорногорії, Єгипту, Маршаллових Островів.

5. Зовсім близько - в морських торговельних портах та терміналах Миколаївської області (міжнародні коди портів UA NLV MYKOLAIV, UA OCT OLVIA, UA NIKA TERA, UA DNB DNEPROBUGSKY) - знаходятся 29 (!) заблокованих комерційних суден.

Судновласники цих суден по країнах реєстрації: Greece – 8, Turkey – 7, Ukraine – 4, Norway – 2, China – 2, Estonia – 1, United Kingdom – 1, Denmark – 1, Bangladesh – 1, Marshall Islands – 1, Singapore – 1

6. Отже, з 43 суден, що заблоковані в Херсоні та Миколаєві, 14 - турецьких судновласників. Є привід активно вмикати можливості Туреччини».

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу

Ще на цю тему