Сьогодні ЄСПЛ оголосить рішення щодо розгляду позову щодо катастрофи МН17 за позовом Нідерландів

11:20 25.01.2023

У середу, 25 січня, Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосить, чи розглядатиме справу за позовом Нідерландів проти Росії щодо збиття рейсу MH17 у 2014 році над Донбасом. Про це повідомляє BBC.

Нідерланди вважають, що російська дезінформація про роль Москви в інциденті є порушенням прав людини родичів, та офіційно звернулися з позовом, у якому вимагають виплати компенсації, пише ZN.UA.

ЄСПЛ о 14:30 за французьким часом оголосить про те, чи цей позов підпадає під його юрисдикцію і чи розглядатиме він цю справу по суті.

Зазначимо, ЄСПЛ вже розглядає позов у справі МН17, поданий колективно 380 скаржниками, що є родичами загиблих пасажирів та членів екіпажу літака. Вони посилаються на статтю 2 Європейської конвенції з прав людини і покладають всю відповідальність на Росію за смерть членів їх сімей, зокрема вони наполягають, що РФ безпосередньо або побічно несе відповідальність за авіакатастрофу, а також свідомо не розслідувала її та ігнорувала інші розслідування.

Як повідомляося, у листопаді також було винесено вирок у кримінальному розслідуванні щодо рейсу МН17. Суд у Гаазі визнав, що Літак MH17 Малайзійських авіаліній був збитий у небі над Донбасом ракетою із російської ЗРК «Бук», запущеною з боку Першотравневого, яке на той час контролювали підзвітні Росії сепаратисти. Винними у катастрофі суд визнав співробітників ГРУ РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сєргєя Дубинського та українського колаборанта Леоніда Харченка. Усіх трьох заочно засудили до довічного ув'язнення. Ще одного обвинуваченого, Олєга Пулатова суд виправдав.
 

Ще на цю тему